ДПЗКУ виплатила 200 тисяч штрафу за кредитом Китаю

Неділя, 20 березня 2016, 15:46

ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) виплатила 200 тис. доларів штрафу за невикористання товарної частини китайського кредиту на 1,5 млрд доларів.

Про це повідомила глава Держфінінспекції Лідія Гаврилова, передає "Інтерфакс-Україна".

За її словами, основною причиною збитковості корпорації є неефективне використання як власних, так і залучених під гарантію уряду ресурсів.

"Використано 0,5 мільярда доларів (китайського кредиту) і 1 мільярд доларів перебуває на депозитних рахунках "Укрексімбанку". Решта 1,5 мільярда доларів зарезервовані урядом Китаю і не використовуються через відсутність потреби в таких засобах, але тільки за резервування таких коштів корпорація сплатила 200 тисяч доларів", - сказала вона в ході виступу.

Реклама:

За інформацією Гаврилової, в ході ревізії фінансового стану ДПЗКУ з квітня 2014 року по червень 2015 року виявлено фінансових порушень на 163 млн гривень.

Операції, які негативно вплинули на фінансовий результат ДПЗКУ, оцінюються в 950 млн гривень.

Крім цього, за період перевірки Державною фінансовою інспекцією ДПЗКУ провела на 78 млн гривень закупівлю зерна за завищеними цінами, недоотримання доходів від операцій з зерном оцінюється в 18 млн гривень, нестача майна - на 80 млн гривень.

"Корпорація перерахувала 321 мільйон гривень за зерно і борошно шести суб'єктам господарювання, які не знайдені за адресою реєстрації", - додала Гаврилова.

Як писала раніше ЕП, впродовж 2013-2014 років через ряд офшорних компаній з Державної продовольчо-зернової корпорації було виведено більше 200 мільйонів доларів. Йдеться про позикові кошти, які були надані Китаєм ДПЗКУ. Загальна сума кредиту становила 1,5 млрд доларів.

Виходячи із наведених в статті даних, Державна корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

За словами екс-голови держкорпорації Валерія Томіленка, який очолював її уже після згаданих подій, було фактично викрадено більше 20 кораблів державного зернотрейдера.

Однією з найбільш активних  "прокладок", через яку виводилися кошти, була Sonders Trading K/S Co з Гонконгу. Це один з найбільших іноземних боржників ДПЗКУ - 1,215 млрд грн.

Встановити справжніх власників компанії складно. Виписка з гонконгського бізнес-реєстру за 2013 рік каже, що вона записана на Alpha Capital Management Ltd з далекої Ангільї. Однак ЕП знайшла зв'язки фірми з українським бізнесом.

Зараз гонконгська фірма є мажоритарним власником "Лізингової компанії "Ліор". До кінця 2013 року її засновником був Дмитро Сідляренко - колишній заступник директора компанії "Танталіт", що володіла більшою частиною Межигір'я.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: