АМКУ готовий спростити видачу дозволів маленьким банкам

Середа, 2 березня 2016, 19:11

Антимонопольний комітет наполягає на своїй участі в процедурі злиття дрібних банків і в контролі купівлі неплатоспроможних банків, але готовий видавати дозволи за спрощеною процедурою.

Про це в інтерв'ю Delo.UA розповів глава АМКУ Юрій Терентьєв.

"У Нацбанку є бажання, щоб все хороше, що може відбуватися в банківській системі, відбувалося швидко, якісно і ефективно. Раніше були випадки, коли заяви на концентрацію Антимонопольним комітетом розглядалися дуже довго", - заявив глава АМКУ.

Він нагадав, що недавно був прийнятий новий закон, який встановлює нові пороги концентрації і передбачає так звану спрощену процедуру, яка дозволяє скоротити термін видачі дозволу до 25 днів.

Реклама:

"Наш робочий варіант з Нацбанком - це спеціальний режим видачі дозволу на концентрацію для банківських установ. Це дозволить нам видавати дозволи без затримок", - розповів Терентьєв.

Раніше заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован озвучив пропозицію звільнити від контролю АМКУ угоди злиття, якщо і у одного, і в другого банку частка ринку менше 0,5%.

У свою чергу глава АМКУ впевнений, що було б неправильно зовсім виключати Комітет з процесу об'єднання банків, так як частка ринку в конкретному регіоні або за певним продуктом може відрізнятися від загальної частки ринку.

Крім того, АМКУ розглядає також питання участі банків у фінансових групах та питання трансферного ціноутворення.

"Тут питання полягає в тому, щоб виливаючи воду не виплеснути дитину. Нацбанк цікавить перш за все, хто бенефіціари. Але навколо банку і навколо бенефіціарів можуть бути інші відносини контролю, які ми відстежуємо як Антимонопольний комітет", - заявив Терентьєв.

"Тобто питання, які ми аналізуємо, схожі з тими питаннями, які аналізує Нацбанк, але в чомусь вони й істотно різняться. Тому найправильніший шлях - налагодити координацію між Антимонопольним комітетом і Нацбанком в процесі видачі дозволів і на концентрацію", - додав він.

За словами Терентьєва, Нацбанк і Антимонопольний комітет можуть знайти спільне рішення протягом місяця.

Нагадаємо, згідно з рішенням НБУ, українські банки повинні до 11 січня 2017 року наростити статутний капітал до 300 млн гривень, тоді як раніше цей термін розтягувався до 11 липня 2020 року.

Можливим виходом для невеликих банків з недостатнім капіталом може стати об'єднання, для цього регулятор планує спростити процедуру і скоротити її з 18 до 3 місяців.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!