РВС Банк довів незаконність висновків перевірки НБУ

Середа, 2 березня 2016, 15:09

РВС Банк, що належить Українській бізнес групі (UBG), довів в суді незаконність висновків інспекційної перевірки Національного банку про його діяльність.

Відповідне рішення 24 лютого ухвалив Київський апеляційний адміністративний суд, пише FinClub.

У минулому році "Українська бізнес група" купила у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перехідний РВС Банк, створений на базі неплатоспроможного Омега Банку Миколи Лагуна.

У вересні НБУ провів в ньому інспекційну перевірку, в результаті якої виявилося, що банк не привів свою діяльність у відповідність до вимог регулятора щодо нормативів капіталу.

Реклама:

В результаті цього, ФГВФО повинен був запропонувати Нацбанку ліквідувати РВС Банк. Однак компанія UBG подала до суду і домоглася рішення про заборону ліквідації банку.

Окружний адміністративний суд Києва 11 грудня 2015 року визнав протиправними дії НБУ під час здійснення перевірки перехідного РВС Банку, які виявилися під час складання та направлення за її підсумками звіту про результати перевірки банку.

Визнаний протиправним і скасований звіт про результати перевірки РВС Банк, оформлений і спрямований листом НБУ від 18 вересня 2015 року № 21-00006/67106/БТ.

Нацбанк не погодився з таким рішенням і подав апеляцію. Він вказав, що банк не дотримується значення нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу через необхідність формування резервів за активними операціями. Також існують сумніви в наявності і стані заставного майна.

У відповідь на це банк вказав, що згідно з планом врегулювання роботи неплатоспроможного банку, він отримав частину субординованого боргу в розмірі 210,1 млн гривень за основною сумою боргу і 5 млн грн з нарахованих витрат за субординованим боргом. Нацбанк дозволив зарахувати ці кошти до капіталу РВС Банку.

"Це свідчить про необґрунтованість висновків інспекційної перевірки НБУ про недотримання нормативів капіталу, оскільки з урахуванням субординованого боргу регулятивний капітал банку збільшується на 84 млн гривень", - йдеться в рішенні суду.

"Отже, це перевищує мінімальні вимоги банківського законодавства, навіть з урахуванням будь-яких інших необґрунтованих висновків НБУ щодо зменшення дійсного розміру регулятивного капіталу РВС Банк", - наголошується в рішенні.

В результаті апеляція НБУ залишена без задоволення.

Як повідомлялося, UBG раніше володіла Ерде Банком, який у січні 2013 року Національний банк вирішив ліквідувати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!