НБУ визнав неплатоспроможним банк "Петрокоммерц-Україна"

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:41

Нацбанк України відніс ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться в постанові правління НБУ № 169 від 17 березня 2016 року.

Як зазначається, банк віднесено до категорії проблемних у зв’язку з непрозорою структурою власності.

У березні 2015 року акціонер банку - російський банк "Петрокоммерц" - продав акції банку 11 фізичним особам, частка кожного з яких становила менше 10%.

Реклама:

"Протягом 2015 року акціонери банку (та його фактичні контролери) Іван Шехавцов та Олексій Крупій неодноразово повідомляли Національний банк про свій намір юридично оформити акції банку на себе, однак лише в грудні подали регулятору відповідні пакети документів", -  йдеться у повідомленні.

В НБУ зазначили, що в кінці лютого - на початку березня 2016 року вони без жодного попередження продали акції банку іншим 11 фізичним особам після чого повідомили, що вийшли зі складу акціонерів та відкликали пакети документів. Водночас у банку виникли проблеми з ліквідністю.

Після віднесення ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" до категорії проблемних установлено факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлений законодавством строк.

На 16 березня обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов'язань банку.

Крім того, Національний банк прийняв рішення визнати Івана Шехавцова та Олексія Крупія власниками істотної участі в банку, так як незалежно від формального володіння вони здійснювали вирішальний вплив на управління та діяльність банку протягом березня 2015 року – лютого 2016 року.

Таким чином, на Шехавцова та Крупія поширюватимуться всі обов’язки та відповідальність, які за законом покладаються на власників істотної участі в банку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: