У Гонтаревої кажуть, що в Україні поменшало схемних валютних операцій

Четвер, 17 березня 2016, 19:50

Національний банк України констатує зменшення кількості "схемних" операцій в Реєстрі з купівлі та перерахування іноземної валюти.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Так у лютому 2016 року Національним банком було відхилено лише 706 операцій з купівлі валюти, порівняно з 2,8 тисяч відмов у листопаді та 6,7 тисяч - у грудні 2015 року", - повідомляє прес-служба.

У НБУ нагадали, що 18 грудня 2015 року та 29 січня 2016 року регулятор розіслав банкам України листи, у яких підкреслив, що банки є агентами валютного контролю і повинні перевіряти дотримання валютного законодавства.

Реклама:

"До грудня банки формально збирали певний перелік документів з валютного контролю, могли навіть повідомити в службу фінансового моніторингу про підозрілі операції, але, незважаючи на це, вони включали операцію до реєстру і подавали до Національного банку", - зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза.

"Регулятор був вимушений самостійно зупиняти підозрілі операції замість банків. Основною метою листа було створити законодавчі підстави для того, щоб змінити підхід у цілому. І, як ми бачимо, це вже дає свої результати. Банки почали самостійно виявляти і зупиняти підозрілу діяльність", - сказав Береза.

Він підкреслив, що у зв'язку з поданням банками більш повної інформації у Національного банку немає необхідності відмовляти банкам з технічних причин, що в результаті призвело до значного зменшення кількості відмов з боку регулятора.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!