Акціонери нафтогазових компаній недорахуються 7,4 мільярда доларів

Четвер, 17 березня 2016, 18:49

Більше десяти американських і європейських нафтогазових компаній значно скоротили дивіденди через падіння цін на нафту, в результаті чого їх акціонери недоотримають в 2016 році більше 7,4 млрд доларів.

Про це пише РБК.

Через падіння цін на енергоресурси акціонери компаній нафтогазового сектора в цьому році недоотримають понад 7,4 млрд доларів дивідендів. Рішення про їхнє скорочення прийняли щонайменше десять таких компаній, повідомляє Bloomberg.

Раніше агентство писало, що через низькі котирування криза обійдеться галузі в цілому в 100 млрд доларів втрачених інвестицій і десятки тисяч робочих місць.

Реклама:

Найзначніше скоротив дивіденди найбільший в Північній Америці оператор мережі трубопроводів і транспортних терміналів Kinder Morgan - на 75%, на 3,44 млрд доларів.

За словами засновника і голови ради директорів компанії Річарда Кіндера, таке рішення деяких шокувало. Kinder Morgan була змушена піти на це, щоб підтримати свій інвестиційний рейтинг і забезпечити стабільне обслуговування боргу.

Подібні аргументи навели Conoco Phillips (2,42 млрд доларів, або більш ніж на 65%) і Anadarko Petroleum (447 млн доларів, або більш ніж на 80%).

Прикладом для них стали Marathon Oil, Eni SpA, Chesapeake Energy і Transocean, що скоротили дивіденди в 2015 році, коли індустрія готувалася до обвалу цін, який, ймовірно, стане найсильнішим за кілька десятків років, відзначає агентство.

Найбільша в Іспанії нафтова компанія Repsol SA урізала дивіденди вперше за сім років - після того, як отримала чистий збиток у четвертому кварталі минулого року.

Норвезька Statoil зберегла дивіденди в нинішньому обсязі, але в лютому виплатила їх не грошима, а своїми акціями.

Зменшили виплати канадські нафтогазові компанії Crescent Point Energy, Cenovus Energy і Husky Energy. Остання виплатила дивіденди за 2015 рік цінними паперами, а в цьому році її акціонери не отримають нічого.

"Рада директорів продовжить щокварталу розраховувати обсяг дивідендів з метою відновлення довгострокових виплат", - прокоментувала прес-секретар Husky Кім Гаттормсон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!