Shell і Saudi Aramco розділять спільний бізнес в США

Четвер, 17 березня 2016, 15:21

Британсько-голландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell і саудівська держкорпорація Saudi Arabian Oil Company підписали попередню угоду про майбутній розділ спільного підприємства Motiva Enterprises.

Про це йдеться в спільному прес-релізі сторін, передає Slon.ru.

Остаточно договір про розподіл активів поки не укладено. Фінансові умови угоди також ще не визначені.

Motiva Enterprises діяло на нафтопереробному ринку США протягом 18 років - СП було створено в 1998 році. Спочатку в числі співвласників організації була американська Chevron, але в 2002 році вона з нього вийшла.

Реклама:

Відповідно до умов угоди, найбільший в світі виробник нафти Saudi Aramco отримає повний контроль в техаському НПЗ в Порт-Артурі - найбільшому НПЗ в США.

Крім того, саудівської компанії дістануться права на бренд Motiva, 26 паливних терміналів і ексклюзивні права на продаж палива під маркою Shell в Техасі, на Середньому Заході і на південному сході США.

У свою чергу, Shell отримає два НПЗ в Луїзіані, дев'ять терміналів і права на продаж продуктів під своїм брендом Shell у Флориді, Луїзіані і на північному заході США.

Добовий обсяг переробки на підприємствах Motiva перевищував 1 млн барелів нафти. Актив був найбільшою інвестицією Саудівської Аравії на ринку США, вказує Bloomberg.

Аналітики пояснюють розділ активів СП підготовкою Saudi Aramco до майбутнього IPO.

Раніше компанія Royal Dutch Shell завершила поглинання британської компанії BG Group.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: