Гройсман "закрив дірку" в земельному законодавстві, якою скористався "Рошен"

Четвер, 17 березня 2016, 14:16

Володимир Гройсман підписав закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів", проголосований Верховною Радою ще 18 лютого.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Одне з нововведень полягає в тому, що комунальні та державні підприємства тепер також мають отримувати землю від держави у власність чи оренду тільки на конкурентних умовах, тобто через земельний аукціон.

Раніше комунальні та державні підприємства могли отримували землю без конкурсу – і часто потім перездавали її в суборенду комерційним структурам.

Реклама:

Саме за такою схемою товариство з обмеженою відповідальністю "Бісквітний комплекс "Рошен" отримало землю для будівництва фабрики в Борисполі в обхід аукціону.

Раніше, програма "Схеми" відслідковувала цю історію від самого задуму і перших кроків до реалізації.

Журналісти наголошували, що відповідно до Земельного кодексу, базовий принцип надання землі в оренду - це земельний аукціон. Тобто після звернення "Рошену" міськрада Борисполя мала б перевірити наявність вільних територій і організовувати земельний аукціон, у якому б мали взяти участь компанії, які також хочуть отримати землю в оренду. І тоді серед цих пропозицій обирали б найвигіднішу для міста.

Натомість після звернення структурного підрозділу "Рошен" - "Бісквітний комплекс "Рошен" – 6 липня 2015 року до Бориспільської міськради аукціон не проводився.

8 вересня 2015 року міська влада надала кілька ділянок в оренду комунальному підприємству "Виробниче управління комунального господарства", скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібний. Потім "Бісквітний комплекс "Рошен" взяв землю в суборенду в "комунальників".

Володимир Гройсман підписав його тільки через місяць. Тепер зміни чекають на підпис президента Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: