З Донбасу вивозиться в 10 разів більше вугілля, ніж імпортується - Міненерго

Вівторок, 15 березня 2016, 15:54

Протягом 2015 року на українські теплоелектростанції із зони АТО було поставлено 8,508 млн тонн вугільної продукції, а це в 10 разів більше, ніж імпортовано за аналогічний період з ПАР, і в 13 разів більше, ніж завезено з Росії.

Про це повідомляє fakty.ictv.ua з посиланням на прес-службу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

У міністерстві також прокоментували чутки, що залізничне сполучення України з неконтрольованими територіями зупинилося.

"Така інформація поки ніяк не підтверджена, як і ймовірність блокування поставок вугілля із зони АТО із зазначених причин", - відзначають в Міненерго.

Реклама:

За словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентина Землянського, Міненерго не зможе забезпечити потреби українських ТЕС без донбаського вугілля.

"Імпортом закритися буде неможливо. Порти по максимуму можуть перевалити 400 тис. тонн вугілля на місяць при необхідності від 800 тис. тонн антрациту в місяць. І на сьогодні у нас немає варіантів, щоб відмовитися від антрациту... Якщо ми припускаємо, що залізничне сполучення зупинено, то умовно через місяць-півтора українські ТЕС почнуть відчувати дефіцит антрацитового вугілля", - заявив експерт.

Раніше глава Держагентства з відновлення Донбасу Вадим Черниш також закликав зберегти залізничне сполучення України з неконтрольованими територіями.

ДП "Донецька залізниця" можуть розформувати в рамках реформи "Укрзалізниці", яка стала публічним акціонерним товариством, а її регіональні залізниці - філіями ПАТ.

Постанова Кабміну №200 від 25 червня 2014 року передбачає ліквідацію ДП з 1 березня 2016 року. Це означає повну зупинку фінансування підприємства і його відключення від системи диспетчеризації України. В результаті може припинитися транспортне сполучення великих підприємств, що знаходяться по обидва боки зони конфлікту на Донбасі.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!