Мінагрополітики відсторонилося від конфлікту в Держзембанку

Вівторок, 15 березня 2016, 14:20

Міністерство аграрної політики і продовольства не хоче з'ясовувати законність повернення Світлани Скосирську на пост глави Держзембанку.

Про це йдеться у відповіді прес-служби міністерства на запит FinClub.

Позиція міністерства проста: прийняття рішень про призначення та звільнення голови та членів правління банку відноситься до виключної компетенції наглядової ради банку. А засновником банку є держава в особі Кабінету міністрів, процитували в міністерстві законодавство.

"Оскільки Мінагрополітики не є органом управління ПАТ "Держзембанк" то, відповідно, не має повноважень щодо прийняття рішень з питань, зазначених у запиті", - йдеться у відповіді.

Реклама:

"Майже три тижні тому FinClub поцікавився у МінАПК, чому вони не відреагували на конфлікт в Держзембанку на першому етапі його зародження; чому дозволили Скосирській незаконно повернутися в банк; чому не подали заяву в поліцію; чому Мінагрополітики не виконало доручення Кабміну, який півтора року тому вирішив ліквідувати Держзембанк", - пише видання.

Як зазначається, на останнє питання Мінагрополітики не відповіло по суті. Замість пояснення, чому півтора року банк перебував у стані "ліквідація" без початку ліквідації, у відповіді міністерства лише констатується, що 10 вересня 2014 року було прийнято постанову Кабміну "Про ліквідацію ПАТ "Держзембанк", але "з метою залучення додаткових інвестицій в аграрний сектор економіки без держгарантій і додаткових витрат", Кабмін через півтора року передав до парламенту законопроект №3733 про приватизацію Держзембанку.

Реакція Мінагрополітики несподівана, адже саме Мінагрополітики несе відповідальність за ситуацію в Держзембанку, пише видання.

"Інтереси держави в "Держзембанку" представляє Міністерство аграрної політики і продовольства. Позиція Мінфіну щодо Держзембанку є незмінною: необхідність виходу держави з капіталу цього банку", - заявляли раніше в прес-службі Мінфіну.

Як зазначається, Мінагрополітики знає про конфлікт не тільки від банку і Мінфіну, а й від Кабміну.

"Отримали відповідь лист із секретаріату Кабінету Міністрів, що наш лист переданий на розгляд Міністерству аграрної політики і продовольства та Національної поліції", - повідомив член правління Держзембанку Ігор Волошин.

Про вплив на банк Мінагрополітики говорили і в самому банку. "Рішення було прийнято, але я розумію, що банк досить цікавий і можливо хтось мав на нього види, тому сюди не заходив жоден адміністратор", - сказав Волошин.

"Міністр АПК і другий ліквідатор Лапа, який нещодавно звільнився з МінАПК, і ми залишилися без призначеного ліквідатора і, як я розумію, МінАПК повинен нового ліквідатора призначити. Є рішення Кабміну, що ми ліквідуємо, але поки ліквідатор не зайшов, ми працюємо як звичайний банк", - додав він.

Член правління, директор департаменту розвитку та інформатизації Держзембанку Тетяна Шмелькова повідомляла, що коли Скосирська вперше пішла з банку, вона у неї питала "про наявність у керівництва Кабміну або Міністерства аграрної політики і продовольства кандидатури на посаду голови правління".

Волошин повідомив, що Національне антикорупційне бюро України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомили їм, що "це не їхня компетенція".

"Державна фінансова інспекція повідомила, що факти в межах компетенції будуть перевірені під час наступних контрольних заходів в банку", - сказав він.

НБУ поки висловив "стурбованість", але нічого не зробив, пише FinClub.

"Національний банк висловлює стурбованість щодо інформації про повернення Скосирської до виконання повноважень голови ПАТ "Державний земельний банк" без узгодження регулятора", - говорилося в заяві НБУ.

"Чекаємо засідання НБУ з нашого питання, сподіваємося що в найближчі дні засідання відбудеться", - говорив Волошин 10 березня.

На поточний момент НБУ чекає пояснень від відповідних держорганів, повідомили в регуляторі.

Як повідомлялося, Скосирська звільнилася з посади голови правління "Держзембанку" 26 січня за власним бажанням, однак вже 17 лютого вона несподівано повернулася в банк.

Як відомо, Держзембанк ще в 2014 році вирішили ліквідувати, але Кабмін передумав і вирішив приватизувати банк. Поки відповідний законопроект не був розглянутий, але і ліквідацію не розпочато.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!