"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" не хоче платити штраф АМКУ - буде судитися

Вівторок, 15 березня 2016, 12:11

Російський газовий монополіст - компанія "Газпром" - не має наміру платити Україні штраф, виставлений в січні 2015 року Антимонопольним комітетом.

Про це йдеться в меморандумі "Газпрому" до випуску євробондів, передає "Прайм".

"Комітет наклав штраф на "Газпром" в розмірі близько 86 мільярдів гривень (3,4 мільярда доларів), і зажадав, щоб передбачувані порушення були виправлені. Ми вважаємо, що твердження комітету є безпідставними", - йдеться у повідомленні російської компанії.

"Ми маємо намір використовувати всі права і засоби правового захисту, доступні нам відповідно до чинного законодавства, щоб захистити наші інтереси", - зазначає "Газпром".

Реклама:

У матеріалах "Газпрому" також опублікована розбивка щодо заборгованості "Нафтогазу" перед російською компанією.

Так, "Газпром" вважає, що українська компанія за контрактною умовою "бери або плати" повинна виплатити 7,09 мільярда доларів, 11,39 мільярда, 8,20 мільярда і 2,55 мільярда за невибрані обсяги газу в 2012, 2013, 2014 і 2015 роках відповідно.

Крім того, на думку "Газпрому", "Нафтогаз України" має перед російською компанією прострочену заборгованість за поставлений в 2013-2015 роках газ, як в даний час становить приблизно 2,6 мільярда доларів.

Швидше за все, "Газпром" включає в цю суму борг за поставки газу на окуповані території, які здійснюються компанією з лютого 2015 року. В "Нафтогазі" неодноразово заявляли, що не платитимуть за вказаний газ через те, що українська влада не контролює ці території, і не може простежити за кількістю поставленого палива.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року Антимонопольний комітет наклав штраф на російський "Газпром" у 85 мільярдів гривень за зловживання монопольним становищем.

Як відомо, 14 січня представники "Газпрому" не прибули в Антимонопольний комітет на перші слухання у справі про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу в 2009-2015 роках.

Як повідомлялося, наприкінці грудня АМКУ визнав "Газпром" монополістом  на ринку транзиту газу в 2009-2015 роках.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення , щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!