"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на нафту знижуються через надлишок на ринку

Вівторок, 15 березня 2016, 09:12

Ціни на нафту знижуються, та їх шеститижневий підйом може підійти до кінця, так як на світовому ринку зберігається надлишок нафти.

Про це свідчать дані торгів, передає Рейтер.

Ф'ючерси на Brent подешевшали на 0,45 долара до 39,08 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,38 долара до 36,80 долара. У понеділок ціна американського зразка WTI знизилася на 3,4%.

Хоча Саудівська Аравія і Росія домовилися про припинення підвищення видобутку нафти, Іран не планує робити цього в найближчому майбутньому, а запаси нафти в США продовжують зростати.

Реклама:

На думку опитаних Рейтер аналітиків, минулого тижня запаси зросли на 3,3 мільйона барелів і п'ятий тиждень поспіль досягли рекордного обсягу.

"Головною темою для нафтових ринків залишається угода про видобуток, і оскільки виробники не хочуть знижувати її, можливе подальше падіння цін", - йдеться в звіті банку ANZ.

Іран не готовий обговорювати стабілізацію видобутку, поки вона не досягне 4 мільйонів барелів на добу. Зараз Іран видобуває 3,1 мільйона барелів на добу і прагне підвищити експорт, що впав під час санкцій до 1 мільйона барелів на добу з 2,5 мільйона до 2011 року.

Іран згодом може приєднатися до угоди про заморожування видобутку, а наступна зустріч країн-експортерів нафти може відбутися в Досі в квітні, сказав журналістам міністр енергетики РФ Олександр Новак в понеділок після зустрічі з іранським колегою.

Нагадаємо, раніше МЕА заявило, що, на його думку, світові ціни на нафту, швидше за все, вже досягли мінімуму, а значить, скоро почнуть зростати. Цьому сприяють очікування агентства того, що повернення Ірану на нафтовий ринок не сильно вдарить по попиту, а також ознаки зниження поставок країнами ОПЕК.

При цьому, на думку МЕА, відновлення цін на нафту не означає, що "найгірше вже позаду".

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!