Глава АМКУ: відсоток стягнення штрафів - від 5% до 10%

Понеділок, 14 березня 2016, 18:50

Державний бюджет отримує від 5% до 10% штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що накладаються Антимонопольним комітетом України.

Про це повідомив під час прес-конференції голова АМКУ Юрій Терентьєв, передає УНІАН.

"Відсоток стягнення штрафів АМКУ - від 5% до 10%", - сказав Терентьєв.

Зокрема, він зазначив, що в 2015 році комітет наклав штрафи на суму 339 мільйонів гривень, що в 3,4 рази перевищує показник 2014 року, проте до держбюджету з цієї суми було сплачено лише 30,5 мільйона гривень штрафів і пені.

Реклама:

Як показує практика, штрафи за порушення антимонопольного законодавства винні компанії виплачують дуже неохоче. Найчастіше вони оскаржують рішення АМКУ в судових інстанціях, а також подають апеляції, затягуючи процес.

Нерідкі також випадки, коли компанія, на яку наклали штраф, до закінчення судових процесів виявляється практично неплатоспроможною або взагалі не веде економічну діяльність.

Разом з тим, Терентьєв зазначив, що накладення штрафів не є головним показником діяльності антимонопольного відомства.

"Накладення штрафів за діяльність, яка мала місце два-три роки тому, не завжди є найкращим способом відновити ефективну економічну конкуренцію на відповідному ринку", - сказав глава АМКУ.

За його словами, для визначення якості роботи Антимонопольного комітету у відомстві використовують показник економічного ефекту від його діяльності.

За даними Терентьєва, в 2015 році цей показник склав 929 мільйонів гривень порівняно з 755 мільйонів гривень у 2014 році. Даний показник враховує позитивний ефект рішень АМКУ, які призводять до зниження цін і тарифів.

У той же час, Терентьєв повідомив, що даний показник необхідно збільшувати, оскільки неправомірна вигода порушників антимонопольного законодавства багаторазово перевищує цю суму.

Наприклад, у 2015 році АМКУ повідомляв, що загальна монопольна рента суб'єктів-монополістів, яку вони отримують в результаті антиконкурентних узгоджених дій, складає від 150 до 300 мільярдів гривень.

Голова АМКУ також зазначив, що регулятор прагне відійти від практики заохочення територіальних відділень за накладення штрафів, а виступає за використання найбільш швидких способів наведення порядку на ринках.

Зокрема, мова йде про своєчасні рекомендації учасникам ринку, які порушують конкуренцію, проведення консультацій до повномасштабного і тривалого розслідування. Також АМКУ розробляє механізм процедури мирової угоди з такими суб'єктами.

Всі ці інструменти, за словами Терентьєва, потрібні для того, щоб споживачі та суб'єкти ринку могли якомога швидше отримати позитивний економічний ефект".

Нагадаємо, 22 січня 2016 року Антимонопольний комітет наклав штраф на російський "Газпром" у 85 мільярдів гривень за зловживання монопольним становищем.

Як відомо, 14 січня представники "Газпрому" не прибули в Антимонопольний комітет на перші слухання у справі про зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу в 2009-2015 роках.

Як повідомлялося, наприкінці грудня АМКУ визнав "Газпром" монополістом на ринку транзиту газу в 2009-2015 роках.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!