Хедж-фонди ліквідували рекордну кількість ставок на здешевлення нафти

Субота, 12 березня 2016, 17:20

Короткі позиції хедж-фондів в опціонах і ф'ючерсах на нафту WTI на біржі NYMEX скоротилися на 38,2 тисячі контрактів, або 25% за тиждень по 8 березня.

Про це свідчать дані Комісії з ф'ючерсної торгівлі США (CFTC), опубліковані в п'ятницю ввечері, пише РБК.

Відзначається, що скорочення коротких позицій на 38,2 тисячі - рекордне з 2006 року, коли починається відповідна статистика. Колишній рекорд був зафіксований в квітні 2015 року, коли за тиждень було закрито 35 тисяч коротких позицій.

Ставки на здешевлення WTI скорочуються вже п'ятий тиждень поспіль, за цей час кількість коротких спекулятивних позицій зменшилася на 43%, виходить з даних CFTC, а нафта WTI відповідно подорожчала на 22% (по 8 березня).

Реклама:

На цьому тижні нафта продовжувала дорожчати, і в п'ятницю ф'ючерси WTI з поставкою в квітні зросли на 1,7%, до 38,50 долара за барель. Нафта Brent на біржі ICE зміцнилася на 0,9% і закрилася на позначці 40,39 долара.

"З 2015 року це вже третій яскраво виражений цикл, коли трейдери спочатку накопичують в надлишку короткі позиції по нафті, а потім масово закривають їх - останнє збігається з ціновим "ралі", - пише видання.

З січневих мінімумів ціни WTI і Brent піднялися вже більш ніж на 40%.

Чиста довга позиція спекулянтів по WTI (різниця між кількістю довгих і коротких позицій), що показує загальний настрій трейдерів, зросла за тиждень по 8 березня на 29% - до максимуму з 13 жовтня.

Як наголошується, вперше з 10 листопада ставки на подорожчання нафти перевищили вдвічі ставки на здешевлення (287 тис. проти 112 тис. - різниця в 2,5 рази).

"По нафті Brent, чиста довга позиція хедж-фондів ще вище: на 1 березня (останні дані) вона досягла 342 тис. ф'ючерсів і опціонів, що еквівалентно 342 млн барелів нафти - рекордний рівень", - пише РБК.

На думку видання, це свідчить про те, що спекулянти ставлять на зростання нафтових цін протягом 2016 року.

"Така точка зору підкріплюється п'ятничною доповіддю Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в якому йдеться про те, що видобуток нафти в США і в інших країнах за межами ОПЕК починає швидко знижуватися, і ринок нарешті зміг досягти дна", - повідомляє РБК.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!