Bank of America попередив про ризик дефляції в Росії

Четвер, 10 березня 2016, 19:39

У довгостроковій перспективі Росія може зіткнутися з ризиком дефляції в зв'язку з різким скороченням витрат бюджету в умовах зниження рівня держборгу, високих процентних ставок і профіциту рахунку поточних операцій.

Про це зазначається в розісланому клієнтам Bank of America дослідженні аналітиків на чолі з Девідом Хонером, пише РБК.

У середині 2015 року російський Мінфін передбачав, що в липні-вересні Росія пройде через період сезонної дефляції, пов'язаної з появою в продажу продуктів нового врожаю і зниженням цін.

Однак в реальності дефляції тоді не сталося: за липень-вересень 2015 року ціни зросли приблизно на 1,72%.

Реклама:

У нинішньому звіті Bank of America відзначається, що вже в найближчому майбутньому Банк Росії може почати серію скорочень ключової ставки, темпи яких в найближчі кілька років можуть виявитися найбільшими в усьому світі.

На думку експертів, перше рішення про зниження ключової ставки може бути прийнято вже на найближчому засіданні ради директорів ЦБ РФ 18 березня 2016 року, хоча базовий сценарій Bank of America передбачає, що це станеться тільки в другому кварталі 2016 року.

На засіданні 29 січня 2016 року рада директорів ЦБ прийняв рішення зберегти ключову ставку на рівні 11% річних.

У повідомленні ЦБ зазначалося збереження ризиків прискорення інфляції у другому кварталі 2016 року, проте прогнозувалося, що з урахуванням прийнятого рішення інфляція знизиться в січні 2017 року до менш ніж 7%, а в кінці 2017 року сягне цільового рівня 4%.

Експерти особливо відзначають швидке зміцнення рубля: за даними Bloomberg, курс російської валюти за минулий місяць зріс на 11%, що стало кращим результатом серед усіх валют світу.

У звіті аналітиків Bank of America відзначається також, що рубль може повторити своє ралі, яке стартувало, після того як Європейський центробанк в кінці січня 2015 року запустив програму кількісного пом'якшення.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: