Коломойський просив у Києві за Лазорка й Корбана, Яценюку обіцяв підтримку

Четвер, 10 березня 2016, 14:32

21 лютого Ігор Коломойський зустрічався із президентом Петром Порошенком у Києві, щоб обговорити "проблеми, які накопичилися".

Як ідеться у статті на "Українській правді", олігарх не приїжджав до України від часу своєї відставки з посади голови Дніпропетровської ОДА, побоюючись кримінальної справи.

Один із керівників фракції "Відродження" Віталій Хомутиннік довго домовлявся про зустріч Коломойського й Порошенка. За даними УП, Порошенко гарантував Коломойському особисту безпеку – і бізнесмен 20 лютого прилетів із Женеви.

За кілька днів візиту він зустрівся і з президентом, і з головою його адміністрації Борисом Ложкіним, і з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Реклама:

Секретаріат Кабміну раніше пояснював, що Яценюк і Коломойський зустрічалися щодо питань компанії "Укрнафта" 21 лютого.

Голова МВС Арсен Аваков розповів УП, що обговорювали погашення боргів "Укрнафти" перед бюджетом, зустрічні позови приватних акціонерів за добутий газ, взаємодію з "Укртранснафтою" і взаємодію акціонерів у "Укртатнафті".

Директор "Укрнафти" Марк Роллінз на нараді сказав, що компанія готова розглянути план реструктуризації боргу, але не під 36% річних, а під меншу ставку.

А Коломойський нагадав про 10,5 млрд кубометрів газу, які НАК "Нафтогаз" нібито "украв" у "Укрнафти" за різних урядів і за які олігарх у лондонському суді домагається $5 млрд.

Коломойський запропонував, щоб "Нафтогаз" повернув цей газ, який "Укрнафта" могла б подати за вигідною ціною – і розплатитися з боргами. Але бізнесмен запропонував ціну $200 за кубометр, а "Нафтогаз" – максимум $50. У підсумку сторони не змогли домовитися.

Поки "Нафтогазу" запропонували підготувати глобальний план санації "Укрнафти" й зустрітися на повторній нараді найближчим часом.

Кілька разів Коломойський бачився і з головою АП Ложкіним. Зокрема, йшлося про докапіталізацію "Приватбанку". За інформацією УП, Коломойський не може докапіталізувати банк на необхідну суму.

А Порошенко, за словами співрозмовників УП, просив Коломойського припинити нападки на нього і його найближче оточення – включаючи Ігоря Кононенка – на телеканалах, підконтрольних олігарху. А Коломойський нібито просив припинити справи у відношенні екс-голови "Укртранснафти" Олександра Лазорка й Геннадія Корбана.

"У питанні Лазорка – ще можливий компроміс. Що стосується Корбана, то там він навряд можливий. Наскільки мені відомо, президент на зустрічі дав зрозуміти, що з приводу Корбана питання закрито", - стверджує співрозмовник в АП.

Ключовим же підсумком візиту Коломойського в Україну може стати збереження Яценюка прем'єром – для противаги Порошенкові. За словами джерел УП,Коломойський пообіцяв Яценюку медійну підтримку в боротьбі за те, щоб залишитися в кріслі прем'єра.

Українська правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: