"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Київщині депутат орендує землю під будівництво висоток за 32 гривні на місяць за сотку

Четвер, 10 березня 2016, 16:45

У місті Українка Київської області, будівельна компанія "Укржитлоінвест", співвласником якої є депутат місцевої ради Ігор Скиба, орендує земельну ділянку під будівництво житлового комплексу, виплачуючи в місцевий бюджет 32 гривні на місяць за сотку.

Про це ЕП повідомила активіст міста Українка Алевтина Шмагель.

За її словами, Українська міська рада в лютому 2010 року надала компанії ТОВ "Українська Інвестиційна Будівельна Компанія "Укржитлоінвест" в оренду строком на 15 років земельну ділянку розміром в 4,11 гектар.

При цьому, згідно з договором про оренду, вартість ділянки оцінювалася 155,9 тисячі гривень на рік і "Укржитлоінвест" повинна були сплачувати 3% від цієї суми, тобто 4677 гривень на рік.

Реклама:

"Сума оренди землі 31,5 гривні за сотку, яку отримує місцевий бюджет, є чисто символічною і заниженою", - заявляє активістка.

При цьому, як зазначає Шмагель, через те, що власниками компанії "Укржитлоінвест" є колишні і нинішні депутати місцевої ради, забудовник зміг отримати доступ до будівництва житлового комплексу в зеленій зоні.

Так, у відповідному рішенні наголошується, що цільове призначення ділянки - будівництво набережної, багатофункціонального житлового комплексу з нежитловими приміщеннями соціального призначення та дитячим садком.

У грудні 2011 року "Укржитлоінвест" направив до місцевої ради Українки клопотання, в якому попросив вилучити ділянку площею 1,15 га, яке було задоволено рішенням місцевої ради 29 грудня 2011 року.

У 2012 році, місцева рада дозволила "Укржитлоінвесту" замість вилученої земельної ділянки побудувати багатофункціональний житловий комплекс на ділянці відповідного розміру в районі лісу.

"Таким чином забудовник зміг перекласти з себе відповідальність за будівництво садочка на місто і отримати під забудову ділянку біля річки", - заявляє активіст.

На момент видачі дозволу міську комісію з питань будівництва, транспорту, зв'язку, земельних відносин та охорони навколишнього середовища очолював депутат міської ради від Партії Регіонів, Скиба Ігор Юрійович.

Він же, згідно з даними реєстру Міністерства юстиції України, є співвласником компанії-забудовника - ТОВ "Українська Інвестиційна Будівельна Компанія "Укржітлоінвест".

В даний момент Скиба є депутатом місцевої ради Українки від партії "Наш край".

натисніть для збільшення

Активістка також вказує на факт того, що забудова ведеться з порушеннями Генерального плану, затвердженого в 2004 році, без проведення земельного аукціону і обговорень з громадськістю.

За словами Шмагель, жителі міста вимагають скасування договору оренди землі та проведення мерією робіт з формування та утвердження нового генплану, який би відповідав реальним потребам жителів міста.

У повідомленні також сказано, що відповідні запити про незаконність даної забудови подані в Національне антикорупційне бюро.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: