Російський мільярдер став мільйонером через "Сбєрбанк"

Вівторок, 9 лютого 2016, 11:22

З грудня контролюючий акціонер Eurocement і голова ради директорів "Євроцемент груп" Філарет Гальчев перестав бути мільярдером.

Про це пишуть "Ведомости".

В середині 2014 року Bloomberg Billionaires Index оцінював статки Гальцева в 5,6 млрд доларів, в кінці грудня - в 1 млрд доларів і приблизно в 305 млн доларів на даний момент.

Bloomberg пов'язує це, по-перше, зі спадом попиту на будматеріали на тлі глобального уповільнення зростання економіки. По-друге, агентство, посилаючись на три інформованих джерела, повідомляє, що в лютому 2016 року "Сбєрбанк" оголосив маржин-колл за кредитом Eurocement, забезпеченому 6,12% пакетом акцій LafargeHolcim Ltd. вартістю 1,5 млрд доларів.

Реклама:

Агентство називає Гальчева першим з 2008 року російським мільярдером, який втратив великий іноземний актив тому, що за його кредитом був передбачений маржин-колл.

Раніше Financial Times писала, що Гальчев був змушений продати частку в LafargeHolcim через необхідність збільшити забезпечення за кредитом, наданим його компанії Eurocement через Bank of America Merrill Lynch. Eurocement залучив свого часу кредит для покупки частки в 6,12% в найбільшому в світі виробникові цементу LafargeHolcim.

Однак на тлі нестабільності на світових фінансових ринках ціна акцій LafargeHolcim впала більш ніж на 40% за останні півроку.

Після вимоги про збільшення забезпечення за кредитом, наданим для покупки цих акцій, Eurocement продав свою частку в LafargeHolcim Сбєрбанку з можливістю зворотної купівлі, писала FT.

На початку лютого Сбєрбанк продав 6,12% акцій LafargeHolcim Limited за ціною 36,25 швейцарських франків за штуку, в той час як придбав він їх по 41 франку.

Маржин-колл - вимога до позичальника сплатити певну суму, що представляє собою різницю, що виникла через падіння курсу цінних паперів, валюти, товарів, переданих в забезпечення будь-яких зобов'язань; застосовується для забезпечення різного роду кредитних операцій.

Наприклад, банк видав компанії кредит під заставу цінних паперів з умовою, що вартість застави не повинна бути менше, ніж розмір кредиту з відсотками.

Якщо за час користування кредитом ринкова вартість цінних паперів упала, то за умовами договору банк може зажадати змінити співвідношення між вартістю кредиту та заставою шляхом дострокового повернення частини кредиту або збільшення кількості цінних паперів, переданих в заставу

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!