Будівельника кримського енергомосту підозрюють в шахрайстві на мільярд

Вівторок, 9 лютого 2016, 09:38

Олександр Мураткін - глава ТОВ "Ленелектромонтаж", який виступав підрядником будівництва енергомосту з Кубані до окупованого Криму, - може стати фігурантом кримінальної справи про велике кредитне шахрайство.

Сам бізнесмен вважає, що претензії "Промсвязьбанка" на 1 млрд рублів, повинні бути пред'явлені не йому, а фірмі, яку він продав, пише "Комерсант".

У дослідчій перевірці, яку на вимогу Моспрокуратури проводить поліція, йдеться про кредитування в жовтні 2013 року групи компаній "Сетьстройсервіс" (ССС), що належала Мураткіну.

Розраховуючи отримати кредитну лінію в Промсвязьбанку, бізнесмен повідомляв, що з її допомогою планує добудувати гідроелектростанцію на річці Мткварі в Грузії.

Реклама:

ССС, за словами позичальника, збирався звести високовольтну ЛЕП від ТЕЦ-2 у Володимирській області на замовлення Центру інжинірингу та управління будівництвом при ВАТ ФСК ЄЕС.

З жовтня 2013 по червень 2014 року Промсвязьбанк, який отримав в якості забезпечення частки Олександра Мураткіна в його компаніях, перерахував ССС 1,427 млрд рублів, причому ще в процесі будівництва третя частина позики була повернута.

Однак керівники ССС, як вважає адвокат бюро "Закон" Олена Кабанова, таким чином лише "створили видимість наміру погашення кредиту, щоб завуалювати свої злочинні дії".

Як з'ясувалося пізніше, замовлення на будівництво ЛЕП бізнесмен Мураткін дійсно отримав, причому замовник - ФСК - навіть перерахував ССС аванс в розмірі 120 млн рублів, які були витрачені на проектні роботи. В процесі узгоджень з'ясувалося, що лінію потрібно буде вести в обхід культурно-історичного заповідника "Боголюбовский луг.

Відповідно, зріс і попередньо обговорений з замовником кошторис, але це не збентежило підрядника - ССС, як вважають представники Промсвязьбанку, на "кредитні" гроші розчистив смугу відведення ЛЕП, встановив опори і натягнув дроти.

Замовник чомусь дізнався про зміни в проекті лише в травні 2014 року, коли лінія була практично побудована. У ФСК більш великий кошторис не схвалили і оголосили новий конкурс на будівництво ЛЕП, в якому ССС програв іншому претендентові - одному з підрозділів ТОВ "Ленелектромонтаж".

На рахунки переможця конкурсу й була переведена оплата за вже виконані роботи в розмірі понад 400 млн рублів. Тим часом єдиним власником "Ленелектромонтаж" тоді, як стверджують юристи "Закону", був син Олександра Мураткіна Максим.

В результаті родичі, як вважає кредитор, могли зняти гроші з рахунків підконтрольної фірми і поділити їх.

Пізніше бізнесмен Мураткін повідомив кредитору про свій намір продати Андрію Денисюку і всю групу компаній ССС.

Холдинг на той момент мав борг перед Промсвязьбанком трохи більше 966 млн рублів, причому частки, що належать Олександру Мураткіну в товаристві були закладені в якості забезпечення, однак покупець Денисюк пообіцяв не тільки взяти на себе борги ССС, а й виступити у подальшому поручителем за кредитом.

Промсвязьбанк не став заперечувати проти продажу, але свої гроші назад так і не отримав. Більш того, новий власник ССС оголосив про банкрутство компанії.

Юристи банку угледіли в діях Мураткіна і Денисюка ознаки шахрайства та подали відповідну заяву в УВС Центрального адміністративного округу Москви.

У поліції, правда, порахували, що конфлікт відноситься до сфери господарських спорів і має вирішуватися в арбітражі. Юристи тоді звернулися зі скаргою в прокуратуру, яка вирішила, що їх аргументи - обґрунтовані. У своїй постанові заступник прокурора ЦАО Андрій Нестеров скасував результати проведеної перевірки, назвавши їх незаконними.

Нагляд наказав поліцейським додатково перевірити обставини інциденту, знову опитати всіх його учасників, отримати виписки щодо руху коштів через їх особові рахунки і прийняти рішення "відповідно до норм кримінально-процесуального законодавства".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: