Іран не повертатиме в країну більшу частину з заморожених 100 мільярдів

Понеділок, 8 лютого 2016, 20:06

Іран має намір залишити в зарубіжних банках основну частину активів приблизно на 100 млрд доларів, розморожених в результаті зняття санкцій з країни.

Про це заявив віце-президент зі стратегічного планування Ірану Мохаммад Бакер Нобахт, пишуть "Ведомости".

В останні роки уряду вдалося домогтися зниження інфляції з майже 40 до 13% в 2015 році, і тепер він стурбований тим, які наслідки може мати повернення в країну великих сум грошей.

Щоб не стимулювати інфляційний тиск, влада має намір використовувати кошти на закордонних рахунках "як доходи від продажу нафти", сказав Нобахт, якого цитує Financial Times.

Реклама:

За його словами, центробанк буде відкривати акредитиви іранським компаніям і, отримавши від них для платежів гроші в ріалах, платити зарубіжним одержувачам коштів у твердій валюті.

За словами Нобахта, уряду належать лише 7 млрд доларів з розморожених коштів - вони і будуть повернуті в країну і використані в основному для фінансування інфраструктурних проектів.

Інші 38 млрд доларів - це валютні резерви ЦБ, до 50 млрд доларів - кошти Національного фонду розвитку, ще близько 6 млрд доларів - державних компаній і банків.

Як повідомлялося, Іран отримав доступ закордонних активів на суму до до 100 млрд доларів після того, як були відмінені санкції, повʼязані з його ядерною програмою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: