Норвегія вперше постачатиме до Литви більше газу ніж Росія

Понеділок, 8 лютого 2016, 19:49

У 2016 році Литва буде імпортувати більше газу з Норвегії, ніж з Росії, яка раніше була її єдиним постачальником.

Про це пише РБК з посиланням на словами литовського міністра енергетики Рокаса Масюліса.

За його словами, "ґрунтуючись на поточних планах, ринкова частка Statoil перевищить цього року 50%".

До кінця 2014 року монополістом у постачанні газу до Литви був "Газпром". Щоб знизити енергозалежність від Росії, в країні було відкрито плавучий термінал з прийому зрідженого природного газу, який дозволив отримувати газ з Норвегії, пише Reuters.

Реклама:

У цьому році обсяги імпорту СПГ в Литву зростуть в три рази після підписання двох нових контрактів з Statoil, повідомив в п'ятницю оператор терміналу Klaipedos Nafta.

Одержувачами газу за короткостроковими контрактами стануть газова компанія Lietuvos Duju Tiekimas і виробник азотних добрив Achema.

За словами Масюліса, підписання нових контрактів з Statoil стало "очевидним доказом, що в продукції "Газпрому" на ринку є реальна конкуренція".

Нові угоди означають, що поставки через СПГ-термінал становитимуть в 2016 році більше 1 млрд кубометрів - при тому, що загальна потреба Литви в газі становить приблизно 2 млрд кубометрів.

Довгостроковий контракт LDT з "Газпромом" закінчився в минулому році, і, за словами представника литовської компанії, їй довелося підписати короткострокову угоду з Statoil, щоб покрити дефіцит. Переговори LDT з "Газпромом" тривають, відзначає Reuters.

Reuters повідомляє, що Литва для "Газпрому" - це незначний ринок, який займає трохи більше 1% від загального обсягу експорту російського газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: