Міжнародні зернотрейдери жаліються на "цінову дискримінацію" в українських портах

П'ятниця, 5 лютого 2016, 18:34

Міжнародні компанії Bunge та Noble Agri планують звернутися до Европейского суду через завищення рахунків за договорами сервітуту Миколаївським морським портом.

Про це стало відомо з листа, направленого Голові АП, міністру інфраструктури та міністру АПК, який є в розпорядженні ЕП.

Так, ТОВ "Грінтур-Екс" і ТОВ "ЄТСК" (входять до складу Bunge) та ТОВ "Дунайська судноплавна-стивідорна компанія" (Noble Agri) мають право доступа до причалів та причальної інфраструктури Миколаївського морського порту на підставі договорів про встановлення сервітуту, права обмеженого користування чужим майном, у 2013 році.

"Однак, починаючи з грудня місяця 2015 року зі сторони Адміністрації Миколаївського морського порту вчиняється тиск на всі три компанії щодо підписання договорів про забезпечення доступу портового оператору до причалу(ів), який передбачає надання такої самої послуги, яка вже отримується ТОВ "Грінтур-Екс", ТОВ "ЄТСК" і ТОВ "Дунайська судноплавна-стивідорна компанія" за договорами сервітуту", - йдеться у листі.

Реклама:

Як зауважують представники компаній, жодних змін у суті наданих послуг не відбулось і чинним законодавством України не передбачено стягнення двічі плати за одну й ту ж саму послугу, підтвердженням чого є відповідна судова практика України.

"Більше того, починаючи з січня місяця Адміністрація Миколаївського порту, за відсутності укладених договорів, почала виставляти рахунки за нібито спожиті ТОВ "Грінтур-Екс", ТОВ "ЄТСК" послуги за ціною, що більш ніж у три рази перевищує плату, яку обидві компанії сплачують за договорами сервітуту", - повідомляють представники компаній.  

Компанії просять врегулювати ситуацію, передати їм причали в оренду та вжити превентивних заходів по недопущенню незаконних дій Адміністрації Миколаївського морського порту, в тому числі по впливу на операційну діяльність Товариств.

"В іншому випадку, у разі ігнорування зазначених вимог, Група Bunge та Noble Agri вимушені будуть звернутись до всіх можливих засобів захисту своїх прав, не тільки в Україні, але у Європейському суді з прав людини", - закінчують представники компаній.

Міжнародна агропромислова група компаній Bunge є одним із бюджетоутворюючих підприємств Миколаївської області та включена до переліку великих платників податків. За результатами 2015 року компанія сплатила 98,9 млн гривень податків.

Крім того, компанія інвестувала 102 мільйони доларів у будівництво Терміналу по перевантаженню зернових вантажів, та 180 мільйонів доларів у будівництво Виробничо-перевантажувального комплексу.

Міжнародною корпорацією Noble Agri протягом 2014-2015 років було сплачено до бюджетів усіх рівнів податків та сборів у розмірі понад 40 мільйонів доларів.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!