У РФ оцінили втрати від санкцій і дешевої нафти в 600 мільярдів доларів

П'ятниця, 5 лютого 2016, 08:48

Комбінація двох шоків, яких зазнала економіка Росії, - фінансових санкцій та падіння цін на нафту - за 2014-2017 рр буде коштувати їй порядку 0,6 трлн доларів.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на дані підрахунків Євсея Гурвича і Іллі Прилепського з "Економічної експертної групи".

Відзначається, що втрати від фінансових санкцій складуть близько 170 млрд доларів, недоотримані доходи від нафтогазового експорту - близько 400 млрд доларів. При цьому оцінки втрат капіталу від санкцій розраховані виходячи з ціни нафти 50 доларів за барель.

Згідно з підрахунками експертів, в цілому скорочення валового припливу капіталу оцінюється приблизно в 280 млрд доларів за 3,5 року, в тому числі близько 85 млрд доларів - прямих інвестицій. При цьому опосередкований вплив санкцій - їх фактичне поширення на всіх, а не тільки на ті компанії і банки, які включені в санкційні списки, - обумовлює три чверті цих втрат.

Реклама:

Скорочення прямих іноземних інвестицій, зниження можливостей для позик, зменшення припливу капіталу на ринок держборгу збільшують безпосередній ефект санкцій приблизно втричі, пишуть Гурвич і Прилепський.

Як пишуть експерти, санкції впливають на приплив капіталу незалежно від ціни нафти, однак при її падінні їх ефект зростає, і навпаки - економіка під санкціями страждає від нафтового шоку сильніше.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: