Рада ухвалила закон про віртуальний реверс газу з Європи

Четвер, 4 лютого 2016, 17:43

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект, що дає змогу проводити взаємозалік транспортованого до Європи і з Європи природного газу без його фактичного переміщення.

За ухвалення законопроекту №3074 проголосував 241 народний депутат, пише "УНІАН".

Представляючи законопроект, народний депутат від БПП, член Комітету Ради з питань податкової та митної політики Максим Курячий зазначив, що запропоновані в законопроекті зміни дадуть можливість взаємозаліку газу, який поставляється до Євросоюзу через Україну, і газу, який поставляється у зворотному напрямку, без його фізичного переміщення. 

В ході обговорення документа депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив, що його фракція підтримає законопроект тільки за умови його "пов'язування" з нормою про те, що український газ власного виробництва буде йти на потреби населення.

Реклама:

"Тільки в такій зв'язці ми голосуємо за цю пропозицію. Нам десятий раз говорять, що це не стосується (цього законопроекту - УНІАН), а населення далі бере газ, собівартість якого 50 дол., за 300 дол.", - сказав Соболєв.

У відповідь на цю заяву Соболєва присутній на засіданні Верховної Ради міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зазначив, що цей законопроект вносить чисто технічні правки до Податкового кодексу.

"Тут не йдеться про політику чи економіку, виключно оформлення. Всі інші політичні заяви не мають до Податкового кодексу жодного стосунку", - сказав Демчишин.

Як повідомлялося, законопроект передбачає, що для здійснення віртуального реверсу газу, український оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" і угорський оператор FGSZ підписали договір про поєднання транскордонних газопроводів.

Договір стосується всіх газопроводів, які перетинають українсько-угорський кордон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: