"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" готується до цінових війн в Європі - ЗМІ

Четвер, 4 лютого 2016, 14:15

"Газпром" почав підготовку до цінових війн за частку європейського ринку в очікуванні поставок зрідженого природного газу з США.

Про це пише РБК з посиланням на Financial Times.

Керівництво "Газпрому" вивчило економічні аспекти використання цінової війни і знаходиться в процесі обговорення цього питання, повідомляє Financial Times з посиланням на обізнані джерела.

Видання наводить вислів заступника голови газового концерну Олександра Медведєва, який 1 лютого на зустрічі з інвесторами в Нью-Йорку заявив про те, що низькі спотові ціни в Європі вже зробили поставки СПГ із США економічно невигідними.

Реклама:

Інвестори побоюються, що "Газпром" перейде до такої ж стратегії на газовому ринку, до якої Саудівська Аравія вдалася на нафтовому, пише FT. Але аналітики стверджують, що такий підхід для російської компанії економічно виправданий.

На їхню думку, пише видання, вже низькі ціни на європейському газовому ринку означають, що існує можливість відносно легко опустити їх до рівня, на якому постачати СПГ із США буде невигідно, що дозволить "Газпрому" захистити свою частку на ринку в регіоні, що приносить йому значну частину виручки.

Як Саудівська Аравія має здатність наростити видобуток нафти в разі необхідності, так і "Газпром" має в своєму розпорядженні резервні потужності на газовому ринку, відзначає FT.

За даними російської компанії, вказує газета, ці резерви становлять приблизно 100 млрд кубометрів, що еквівалентно чверті від її обсягу видобутку і 3% від світового.

В останні роки в США з'явилося безліч проектів з переробки дешевого газу, який став доступним в результаті сланцевого буму, нагадує FT, за даними якої перші поставки американського СПГ за кордон очікуються в найближчі два місяці.

Сукупний потенціал експортних потужностей американських газових проектів еквівалентний двом третинам від експорту "Газпрому" до Європи, відзначає видання.

За оцінкою аналітика паризького банку Société Générale Тьєррі Бро, щоб витіснити американський СПГ з європейського ринку, "Газпрому" доведеться пожертвувати виручкою на суму 1,3 млрд доларів, що становить менше 1% від середньорічних продажів компанії.

Контрактні ціни "Газпрому", які прив'язані до вартості нафти, знижуються відповідно до тенденцій на ринку і, як зазначає FT, ймовірно, ще більше впадуть в найближчі шість-дев'ять місяців.

На думку Бро, європейські спотові ціни, ймовірно, впадуть нижче рівня граничної вартості поставок американського СПГ в другій половині цього року.

Аналітики, проте, вважають, що "Газпрому" буде проблематично тримати низькі ціни довгий час, пише FT. В якості середньострокової стратегії "Газпром", на їхню думку, може вести таку цінову політику, щоб перешкодити появі нових СПГ-проектів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: