Аргентина виплатить 1,35 мільярда за дефолтними облігаціями минулого століття

Четвер, 4 лютого 2016, 09:58

Аргентина виплатить 1,35 мільярда доларів італійським власникам облігацій, за якими був дефолт.

Про це пишуть "Ведомости".

Угода з 50 тисячами італійських кредиторів попередня, її ще повинен схвалити конгрес Аргентини. Але вона стала першим кроком нового президента Маурісіо Макрі у врегулюванні конфлікту, через який доступ на міжнародні фінансові ринки закритий для країни вже багато років.

У 2005-2010 роках Аргентина реструктурувала 92% боргу, за яким був оголошений дефолт: 70% його було списано. Не погодилися з умовами реструктуризації американські хедж-фонди і італійські роздрібні інвестори. Італійці з 2006 року судилися з Аргентиною в міжнародному арбітражі при Світовому банку.

Реклама:

Спочатку італійська асоціація власників аргентинських бондів (TFA) налічувала 180 тисяч учасників, розповіла Bloomberg юрист White & Case Керолін Леммі.

Але частина з них погодилася на реструктуризацію боргу, ще частина померла. Більшості членів TFA 60-80 років, вони вклали в аргентинський борг по 25-50 тисяч доларів. Власники бондів отримають 1,35 млрд доларів, хоча в ICSID вони намагалися відсудити 2,5 млрд доларів.

"Власники бондів повинні бути щасливі з урахуванням того, що їм пропонувалося спочатку, - каже голова TFA Ніколя Сток. - Я сподіваюся, що гроші будуть виплачені в травні-червні". TFA теж треба схвалити угоду.

Домовленість з італійськими кредиторами стала можливою завдяки 5 млрд доларів, які Аргентина минулого тижня отримала від семи банків Уолл-стріт для поповнення її валютних резервів.

Аргентина хоче розплатитися з усіма кредиторами, які не погодилися на реструктуризацію, "як можна швидше", заявив її міністр фінансів Альфонсо Прат-Гай. Але борг перед італійцями становить лише 15% зобов'язань. Американські хедж-фонди вимагають від Аргентини 9 млрд доларів, розповів WSJ посередник в цих переговорах Деніел Поллак.

Головні труднощі - домовитися про розмір відсоткового доходу. "Деякі власники бондів вимагають такий відсоток, який ні за якими критеріями не може бути законним", - говорить Прат-Гай.

З роздрібними кредиторами домовитися простіше, тим більше що їм було запропоновано набагато більше, ніж в 2010 році, вважає стратег Nomura Holdings Сайобан Морден: "Для угоди з нью-йоркськими кредиторами це не показник, тому що ті хлопці будуть жорсткішими".

Хедж-фонди витратили на суди більше, ніж італійці, тому домовитися з ними буде важче, зазначає професор American University Артуро Порцеканскі: "Це зовсім інші інвестори, сподіваюся, аргентинці розуміють, що універсального підходу бути не може".

Як відомо, 2001 року Аргентина пережила дефолт. Тоді влада країни була не в змозі виплатити борги на суму в 95 млрд доларів.

Оговтавшись від економічної кризи, Аргентина в 2005 і в 2010 роках провела дві реструктуризації боргу. Так, Буенос-Айрес домовився про реструктуризацію боргу з 92% тримачів облігацій.

За підсумками досягнутих домовленостей кредитори обміняли старі папери на нові зі знижкою в 75-79%. Групу інвесторів умови реструктуризації не влаштували і вони почали судитися.

У липні 2012 року суд в США ухвалив, що Аргентина повинна виплатити 1,3 млрд доларів фондам, які відмовилися від реструктуризації.

Нагадаємо, в 2014 році Аргентина також оголошувала дефолт - восьмий в історії країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: