Міллер розповів Путіну про вигоду будівництва газопроводів в обхід України

Понеділок, 29 лютого 2016, 18:37

Глава "Газпрому" Олексій Міллер вважає, що будівництво нових газопроводів в обхід України до Європи економічно обґрунтоване через зростання попиту.

Про це він заявив на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, передає УНІАН.

"Без сумніву, все те, що стосується проектів будівництва нових газотранспортних маршрутів до Європи, Північно-Західної Європи – це економічно обґрунтовані проекти, які підтверджені тим попитом, який є нині", - сказав Міллер.

За його словами, поставки російського газу на експорт у 2015 році становили 159,4 млрд кубометрів

Реклама:

"Це поставки в далеке зарубіжжя, поставки газу до Європи. Вони виросли на 11,8 млрд. Обсяг поставок газу на експорт збільшився на 8%. При цьому якщо говорити про ті тенденції, які є на сьогодні з початку 2016 року, то обсяг поставок газу на експорт виріс на 37,5%", - стверджує він.

За словами Міллера, торік Німеччина встановила рекорд купівлі російського газу – 43,5 млрд куб. газу, це на 6 млрд більше, ніж у 2014 році.

"Але цього року ми бачимо, що зростання обсягів поставок газу до Німеччини та інших великих європейських країн – ще більший. Тобто приріст поставок газу до Німеччини за той час, який минув з початку року, – 44%, до Італії – 42%, до Франції – 73%, до Австрії – 52%. Якщо за 2015 рік абсолютний приріст експорту становив 11,8 млрд кубометрів газу, то тільки за перші два місяці цього року в абсолютних цифрах це вже плюс 7,5 млрд кубометрів газу", - заявляє Міллер.

Раніше постачати газ на південь Європи Росія планувала через газопровід "Південний потік", який повинен був пройти через територію Болгарії.

Однак в грудні 2014 року Москва відмовилася від його будівництва. Це сталося після того, як уряд Болгарії вирішив припинити роботу над проектом в червні 2014 року.

Пізніше "Газпром" оголосив, що газопровід аналогічної потужності побудують по дну Чорного моря до кінця 2016 року, але він буде вести не в Болгарію, а в Туреччину - до хаба на турецько-грецькому кордоні, він отримав назву "Турецький потік".

Однак після того як 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, на початку грудня Росія призупинила переговори з цього проекту.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!