"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь відмовилася від імпорту української електроенергії

Понеділок, 29 лютого 2016, 18:03

Білорусь імпортувати електроенергію з України не збирається.

Про це заявив 26 лютого на прес-конференції в Мінську міністр енергетики Володимир Потупчик, передає "Білоруський Партизан".

"У 2015 році ми електроенергію імпортували тільки з Росії. Що стосується меморандуму "Беленерго" з українською компанією, то він носить суто технічний характер. У нас є регіони в Гомельській області, де наші мережі проходять і по території України, там відбувається взаємний обмін електроенергією, баланс у нас практично нульовий. І це не означає, що мова йде про якісь імпортні поставки в серйозних обсягах", - пояснив Потупчик.

За його словами, в рамках модернізації білоруської енергосистеми підвищилася конкурентоспроможність білоруської продукції, і сьогодні послідовно ведеться робота по заміні імпорту власної виробленням. Якщо в 2003 році Білорусь імпортувала 6,8 млрд. КВт • год електроенергії, то в 2015 році - 2,5 млрд. КВт • год.

Реклама:

"З 2018 роки ми повністю припиняємо імпортні закупівлі електроенергії. В рамках формування єдиного енергетичного ринку ЄАЕС у нас відкриваються непогані можливості для експортних поставок електроенергії на загальний ринок, - зазначив глава відомства. - Ці перспективи відкриваються і завдяки підвищенню конкурентоспроможності білоруської електроенергії".

Нагадаємо, НЕК "Укренерго" оголосила на 19 лютого аукціон щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електромереж України для експорту електроенергії в період з 1 по 31 березня 2016 року.

Як повідомлялося, з початку активних бойових дій на Донбасі влітку 2014 року українські ТЕС стали відчувати дефіцит вугілля антрацитових марок, що видобувається в зоні бойових дій і використовується на 7 з 14 ТЕС країни.

Так, якщо 1 квітня 2014 року Україна вийшла з опалювального сезону з запасами 3,8 млн тонн на складах ТЕС, то до 1 жовтня 2014 вони впали до 1,7 млн тонн, а в січні-2015 Україна увійшла із запасами 1,1 млн тонн.

У зв'язку з цим Україна з осені 2014 року була змушена призупинити експорт електроенергії в Білорусь і Молдову і почати її імпорт з РФ.

Простановка з січня 2016 року поставок електроенергії в окупований Крим, а також істотне зниження споживання електроенергії промисловістю і населенням призвело до балансових обмежень на вироблення електроенергії ТЕС та АЕС з боку системного оператора.

У зв'язку з цим міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на початку лютого повідомив, що Україна може відновити повноцінний експорт електроенергії в Білорусь і Молдову вже в березні.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: