Російські економісти лякають світ українською кризою

Субота, 27 лютого 2016, 14:49

Експерти Московського державного університету і Російської академії наук вважають, що для України найбільш вірогідний сценарій розвитку економіки - це обмежений дефолт, в якому ВВП країни буде падати на 2-2,5% на рік, а інфляція становитиме 16-20% в рік.

Про це повідомляє "РБК" з посиланням на дослідження експертів МГУ і РАН.

"Через два роки після євромайдану Україна знову перебуває в скрутному становищі: напружені відносини між президентом і прем'єр-міністром, розкол у правлячій коаліції призвели до гальмування реформ і припинення фінансової допомоги МВФ", - відзначають експерти.

У цих умовах великі ризики того, що Україна так і не зможе повернутися до нормального обслуговування своїх боргів, вважають автори спільного дослідження.

Реклама:

У березні 2015 року МВФ затвердив пакет фінансової допомоги Україні на 17,5 млрд доларів. Однак ці заходи носять паліативний характер, вважають автори дослідження.

"Реалізація відповідних заходів може в кращому випадку привести до скорочення заборгованості до 2020 року до 71% ВВП, але це буде означати, що показник заборгованості просто повернеться до рівня 2014 року", - пишуть вони.

Погіршує ситуацію, на думку економістів, різке зростання сукупного обсягу державних і приватних зовнішніх зобов'язань до 122,8% ВВП (або 260% від рівня експорту в річному еквіваленті) - проти 95,1 і 184,5% в 2014 році.

Додатковий негативний фактор - вразливість субнаціональних боргів.

У жовтні 2015 року дефолт за боргом на 250 млн доларів був зафіксований у Києва, що спричинило за собою зниження його кредитного рейтингу - і з подібним сценарієм, на думку експертів МГУ, можуть зіткнутися багато субнаціональних позичальників.

Згідно з дослідженням, існує чотири можливі сценарії розвитку ситуації в українській економіці. Який з них реалізується, буде залежати як від української сторони, так і від рішень її ключових партнерів.

Один зі сценаріїв - сценарій обмеженого дефолту.

Йдеться про порушення графіка платежів з обслуговування зовнішнього боргу і примусової реструктуризації боргових зобов'язань в поєднанні з бюджетною кризою - "секвестром видатків на 20-30%, простроченням за державними контрактами, виплат пенсій та зарплат бюджетників", - а також з прискоренням інфляції і падінням торгівлі, особливо з Євразійським економічним союзом (в ЄАЕС входять Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія).

Таку ймовірність сценарію експерти МГУ і РАН оцінюють в 75%. Умови його реалізації - дефолт України за зобов'язаннями перед Росією, затримки в отриманні траншів від МВФ через збої у виконанні умов кредитування, відмова від вільної торгівлі з Росією і наростання санкцій протистояння двох країн, збільшення розривів між доходною та видатковою статтями українського бюджету.

 

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!