Держдума РФ схвалила в першому читанні "податок на Google"

П'ятниця, 26 лютого 2016, 18:02

Законопроект, який вводить ПДВ для західних компаній, був схвалений Держдумою РФ в першому читанні.

Про це пише РБК.

Як повідомляється, документ схвалений більшістю голосів.

Законопроект зачіпає практично всі сфери послуг на IT-ринку.

Реклама:

У нинішній версії документа вказані 12 типів електронних послуг, які, за задумом депутатів, повинні обкладатися ПДВ.

У тому числі - продаж цифрового контенту, програмного забезпечення в цифровому вигляді, хостинг, реєстрація доменів, голосові послуги через інтернет, зберігання і обробка інформації, трансляція теле- і радіоканалів, послуги з віддаленого системного адміністрування і віддаленій програмної підтримки, системи пошуку, рекламні та інші послуги для встановлення контактів і (або) укладення угод між продавцями і покупцями.

До другого читання депутати повинні будуть доопрацювати законопроект з урахуванням зауважень уряду.

Зокрема, в додатковому обговоренні потребує положення про надання нульової ставки при експорті послуг і програмного забезпечення, відзначав Ілля Трунін за підсумками засідання профільного комітету Думи з бюджету і податків 24 лютого.

Крім того, уряд пропонує не приймати додаткові пільги з податку на прибуток для послуг з розробки софта для вітчизняних виробників.

Зараз від сплати ПДВ звільнені іноземні IT-компанії, а також ті російські компанії, які продають ліцензії на програми для персональних комп'ютерів і бази даних.

Наприклад, ПДВ не платять в Росії магазини додатків Apple Store, Google Play, російські Parallels, "Лабораторія Касперського" та інші.

Якщо законопроект буде прийнятий, компанії, які надають електронні послуги в інтернеті, будуть зобов'язані платити додатковий податок з 1 січня 2017 року.

За кордоном податки на прибуток транснаціональних корпорацій називають "податком на Google".

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: