"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд гарантування ініціював 900 кримінальних справ проти банкірів

П'ятниця, 26 лютого 2016, 10:11

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ініціював відкриття 900 кримінальних проваджень проти банкірів.

Про це в ході круглого столу "Шахрайство в фінансовій сфері", організованого FinClub, заявила директор департаменту розслідування протиправних діянь і протидії корупції ФГВФО Катерина Мисник.

За її словами, сума завданих ними збитків, за оцінками Фонду, становить 115 млрд гривень.

"З усіх проваджень 200 - кримінальні провадження щодо посадових осіб, так званих "білих комірців", - уточнила Мисник.

Реклама:

Також зафіксовано 1,149 тисяч злочинів юридичних осіб з дроблення вкладів, додала вона.

Як зазначається, у багатьох банках вже самостійно розкривають злочинні угруповання під час незаконного отримання кредитів.

"Серед роздрібних банків добре налагоджений обмін інформацією про шахраїв, є випадки, коли ми ловимо групу спільно. Наприклад, в нашому банку за 2014-2015 роки було затримано 26 осіб при отриманні кредиту, з них 18 засуджено", - повідомив директор департаменту ризик-менеджменту Банку Михайлівський Євген Матрос.

У свою чергу, директор Центру економічних досліджень і прогнозування "Фінансовий пульс" Сергій Мамедов виступив за посилення кримінальної відповідальності за фінансове шахрайство.

"Були випадки, коли шахрая затримують в банку з підробленими паспортами, а через чотири дні він повертається в відділення з погрозами", - розповів він.

За словами банкірів, правоохоронні органи після арештів відпускають більшість шахраїв на свободу, обмежившись адміністративною відповідальністю.

Як повідомлялося, українські банки в 2015 році отримали 181 млн гривень збитків від шахрайських операцій з платіжними картами, що вдвічі перевищує показники 2014 року.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!