Призупинення співробітництва з МВФ не несе ризиків - Уманський

Четвер, 25 лютого 2016, 13:10

Колишній заступник міністра фінансів Ігор Уманський вважає, що призупинення співпраці з Міжнародним валютним фондом не несе особливих ризиків для України.

Про це Уманський сказав в інтерв'ю "Економічній правді".

"Після 16 лютого відбулися дві знакові події: вихід двох фракцій з коаліції. Відповідно, коаліції ні де-юре, ні де-факто не існує. Є 30 днів на формування нової коаліції. Нова коаліція означає новий уряд", - сказав екс-заступник міністра.

За його словами, неважливо, яким буде прізвище прем'єра - це буде новий уряд.

Реклама:

"Для МВФ змінюється суб'єкт взаємин. Безумовно, у них відносини з країною, але все одно хтось повинен брати на себе відповідальність за реалізацію цього меморандуму", - заявив він.

"Розуміючи, що або через місяць буде новий уряд, або через півроку - нові парламент і уряд, я собі не уявляю, за яких умов МВФ може піти на черговий перегляд програми і виділення траншу", - зазначив Уманський.

"Це не означає, що потрібно зупинитися і нічого не робити по виконанню взятих на себе зобов'язань. Є безліч пунктів, над якими потрібно працювати", - повідомив екс-заступник міністра.

За його словами, потрібно зробити так, щоб до часу, коли буде легітимний уряд, всі технічні питання були зняті, і Україна максимально швидко отримала перегляд програми з МВФ і доступ до грошей інших кредиторів.

"Особливих ризиків (через припинення співпраці з МВФ - Ред.) я не бачу. Коштів, які є на рахунках у держави, досить для забезпечення виплат за зовнішніми боргами на два з половиною місяці. Більш того, є можливість запозичувати на внутрішньому ринку", - заявив Уманський.

"Лаг часу, але лише кілька місяців, для виходу на новий етап співпраці з фондом є. Інша справа - чи скористаються ним політики", - підсумував він.

Раніше Уманський заявив, що зниження єдиного соціального внеску призведе до колапсу Пенсійного фонду та його доведеться підвищувати назад.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: