Україна збільшить квоту в МВФ

Четвер, 25 лютого 2016, 12:43

Україна збільшить свою квоту в Міжнародному валютному фонді на SDR639,8 млн, або на 46,6% - до SDR2011,8 млн (2,796 млрд доларів).

Відповідне розпорядження №108 від 4 лютого щодо оформлення фінансовими інструментами збільшення квоти уряд віддав Мінфіну та Нацбанку.

"Цей крок дасть змогу зменшити виплати України за користування коштами МВФ. Крім того, квота також визначає право голосу держави-члена в рішеннях Фонду і впливає на ліміт фінансування, який вона може отримати від МВФ", - зазначено в пояснювальній записці до розпорядження.

Кабмін уточнює, що збільшення квоти України в МВФ відбувається у рамках 14-го перегляду квот країн-членів Фонду.

Як повідомлялося, в результаті цього перегляду квоти усіх 188 держав-членів МВФ збільшаться приблизно вдвічі - до SDR477 млрд (приблизно 659 млрд доларів) і понад 6% часток квот буде перерозподілене динамічним країнам з ринком, що формується, і країнам, що розвиваються, а також від надмірно представлених до недостатньо представлених держав-членів.

Реклама:

Зокрема, чотири країни з ринком, що формується (Бразилія, Китай, Індія і Росія), увійдуть до десятки провідних учасників Фонду.

До інших держав-членів з цих перших десяти належать США, Японія і чотири найбільші країни Європи (Німеччина, Італія, Великобританія і Франція). Частки квот і кількість голосів бідних держав-членів МВФ будуть захищені.

Окрім того виконавча рада уперше складатиметься лише з виконавчих директорів, яких обиратимуть, і тим самим ліквідовується категорія виконавчих директорів (нині держави-члени Фонду з п'ятьма найбільшими квотами призначають своїх виконавчих директорів), яких призначають, а країни Європи з розвиненою економікою зобов'язалися скоротити своє загальне представництво в раді на двох членів.

За даними МВФ на кінець січня 2016 року, сумарні зобов'язання України перед Фондом становлять SDR8,372 млрд (близько 11,6 млрд доларів), зокрема в 2016 році - SDR154,5 млн (близько 214,1 млн доларів).

У минулому році Україна отримала від МВФ SDR4,728 млрд (близько 6,55 млрд доларів), а виплатила SDR1,075 млрд (близько 1,49 млрд доларів).

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!