Уманський: ЄСВ доведеться знову підвищувати

Четвер, 25 лютого 2016, 12:03

Колишній заступник міністра фінансів України Ігор Уманський вважає, що зниження єдиного соціального внеску призведе до колапсу Пенсійного фонду та його доведеться підвищувати назад.

Про це Уманський заявив в інтерв'ю "Економічній правді".

За його словами, Пенсійний фонд при солідарній системі в змозі покрити свої зобов'язання лише на 50% за рахунок власних надходжень. Другу половину потрібно дотувати з бюджету.

"Пенсійна реформа при таких ставках ЄСВ неможлива. У цій ситуації говорити про підвищення пенсійного віку, скасування пільг і спеціальних пенсій для окремих категорій просто немає сенсу", - говорить він.

Як зазначає Уманський, зниження ЄСВ дадуть 2-3% доходу і до 10% в середньостроковій перспективі.
 
"Але кардинально проблему ПФ це не вирішить. Дефіцит буде не 50%, а 40%", - додав він.
 
За його словами, при нормальній солідарної моделі мінімальний рівень пенсії - 60-80% зарплати. При ставці 20% ЄСВ і необхідності виплатити мінімум 60% від зарплати на одного пенсіонера потрібні троє працюючих, 80% - чотири.

"У нас 12 млн пенсіонерів і 14,5 млн працюючих, які платили ці внески. У 2015 році середня ефективна ставка ЄСВ становила 40,3%. На одного пенсіонера припадало 1,4 працюючих. З урахуванням того, що ряд категорій пенсіонерів фінансувався з держбюджету, ця система працювала. Але навіть тоді дефіцит Пенсійного фонду становив 15 млрд грн, що і викликало необхідність пенсійної реформи", - каже Уманський.

За його словами, в разі зменшення ЄСВ, необхідно скасовувати пенсії і переводити ПФ в статус агента по виплаті мінімальних посібників.

"Інший варіант - тотально скорочувати кількість пенсіонерів, підвищувати пенсійний вік на 10-15 років", - додав він.

Раніше про те, що дефіцит Пенсійного фонду України у 2016 році становитиме 124,9 мільярда гривень у разі зниження єдиного соціального внеску до 20% в рамках запропонованої Міністерством фінансів податкової реформи, заявив перший заступник голови фонду Микола Шамбір.

Як повідомлялося, за словами міністра соціальної політики Павла Розенка, дефіцит чотирьох фондів соціального страхування у 2016 році у разі зниження ставки єдиного соціального внеску складе близько 133 мільярдів гривень.

Міністерство фінансів в рамках податкової реформи пропонує встановити єдину ставку на ключові податки - податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток, єдиний соціальний внесок - на рівні 20%, а потім встановити мораторій на внесення змін у Податковий кодекс.

Реклама:

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: