"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уманський про реструктуризацію держборгу: ми створили "бомбу уповільненої дії"

Четвер, 25 лютого 2016, 10:36

Колишній заступник міністра фінансів України Ігор Уманський вважає, що проведена в минулому році реструктуризація державного боргу не була успішним проектом.

Про це Уманський заявив в інтерв'ю "Економічній правді".

Він повідомив, що написав заяву про відставку через "занадто різні погляди з міністром фінансів Наталією Яресько на фінансово-економічні процеси, проблеми та способи їх вирішення".

"Наприклад, я не вважаю реструктуризацію держборгу України успішним проектом. Глибоко переконаний в тому, що буквально через кілька років - навіть якщо ця Верховна Рада допрацює повний термін - новий парламент і новий уряд зіткнуться з проблемами обслуговування держборгу", - сказав Уманський.

Реклама:

За його словами, міністра фінансів, який буде в Кабміні після 2020 року, чекають великі труднощі при роботі з VRI (Value Recovery Instrument, інструмент відновлюваної вартості - цінні папери, випущені Україною, в обмін на згоду кредиторів "списати" частину боргу - ЕП).

"У чому тут проблема? Цей інструмент прив'язаний до зростання ВВП, і при зростанні більше 3% в рік Україна буде платити певну частину від цього зростання. Від зростання ВВП, навіть не від держбюджету! Чи реальне зростання ВВП вище 3%? З середини 2012 року економіка України стабільно скорочується. З огляду на низьку базу порівняння перспективи зростання у нас колосальні", - зазначив екс-заступник міністра.

При цьому Уманський повідомив, що про умови реструктуризації він дізнався з зовнішніх джерел.

"Це одна з причин такого кроку - найважливіші питання, на моє переконання, повинні обговорюватися всередині команди до їх "виходу" на публічне обговорення. Інакше це не команда. Коли найважливіші не тільки для міністерства, а й країни рішення і документи "народжуються" не в самому міністерстві, то для мене це не прийнятно", - заявив колишній заступник міністра.

Уманський вважає, що резонно було б встановити "стелю" виплачуваних сум по VRI-інструментам в розмірі haircut.

"Тоді ці умови були б досить непоганими. Навіть, незважаючи на збільшення ставки обслуговування і незначний період реструктуризації тіла боргу", - сказав він.

"Однак ми створили собі "бомбу уповільненої дії". Єдиний вихід у тих міністрів фінансів, які будуть працювати після 2020 року, - шукати шлях реструктуризації цих інструментів, щоб уникнути дефолту по ним", - підсумував Уманський.

Нагадаємо, Україна і комітет кредиторів 27 серпня досягли угоди про реструктурізаціічасті державного боргу загальним обсягом 18 мільярдів доларів.

Реструктуризація передбачає повне списання 3 мільярдів доларів, відстрочку платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 мільярда доларів на 4 роки, а також фіксування ставки купона по всіх бондами на рівні 7,75% річних.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!