"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" анонсував новий газопровід по дну Чорного моря

Четвер, 25 лютого 2016, 09:16

"Газпром", італійська Edison SpA і грецька DEPA SA підписали меморандум про постачання газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни в Грецію і з Греції до Італії.

Про це йдеться в прес-релізі "Газпрому", передає РБК.

Як зазначається, меморандум підписали голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, головний виконавчий директор італійської Edison SpA Марк Бенайун і головний виконавчий директор грецької DEPA SA Теодорос Кітсакос.

Угода була підписана з метою "організації південного маршруту поставок російського природного газу до Європи", уточнюється в повідомленні компанії.

Реклама:

У повідомленні "Газпрому" підкреслюється, що сторони зацікавлені в маршруті поставок газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни в Грецію і з Греції до Італії, і "максимально використовуватися" для цих цілей будуть результати робіт, проведених Edison і DEPA в рамках проекту ITGI Poseidon.

"Потенційний проект нового маршруту постачань, реалізація якого буде здійснена при повному дотриманні законодавства ЄС, підвищить надійність газопостачання Італії, а також зміцнить її роль в якості великого газового хаба Південної Європи, що відповідає цілям Національної енергетичної стратегії", - наводиться в прес-релізі заява Бенайуна.

"Відродження проекту ITGI Poseidon підсилює енергетичну безпеку Європи завдяки появі додаткового каналу поставок і підвищує роль Греції як великого коридору для поставок газу з різних джерел і маршрутів", - сказав Кітсакос.

ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy) - газопровід, запланований у межах проекту Південний газовий коридор з Туреччини через Грецію до Італії.

Poseidon - проект будівництва морської частини газопроводу ITGI, який імовірно пройде по дну Іонічного моря і з'єднає газотранспортні системи Греції і Італії, уточнюється в прес-релізі "Газпрому".

Учасниками IGI Poseidon S.A. на паритетних засадах є Edison і DEPA, пише видання.

Раніше постачати газ на південь Європи Росія планувала через газопровід "Південний потік", який повинен був пройти через територію Болгарії.

Однак в грудні 2014 року Москва відмовилася від його будівництва. Це сталося після того, як уряд Болгарії вирішив припинити роботу над проектом в червні 2014 року.

Пізніше "Газпром" оголосив, що газопровід аналогічної потужності побудують по дну Чорного моря до кінця 2016 року, але він буде вести не в Болгарію, а в Туреччину - до хаба на турецько-грецькому кордоні, він отримав назву "Турецький потік".

Однак після того як 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, на початку грудня Росія призупинила переговори з цього проекту.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: