"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні за 10 років посадки виноградників скоротилися в 50 разів

Середа, 24 лютого 2016, 18:35

Площа посадок нових виноградників в Україні з 2007 року скоротилася в 50 разів і в 2015 році склала 100 га.

Про це повідомив на форумі директор Департаменту садівництва і виноградарства Міністерства аграрної політики та продовольства Віктор Костенко, передає УНІАН.

"У 2007 році посадили 5 тисяч гектарів, у 2010 році - 2 тисячі гектарів... у 2014 і 2015 роках - по 100 гектарів", - сказав Костенко.

За його словами, на даному ринку переважають великі виробники. На одного виробника в Україні припадає в середньому 800 га виноградників, тоді як у Франції - 13 га, а в Італії - 0,9 га.

Реклама:

Крім того, чиновник зазначив, що в Україні складно почати новий виноробний бізнес, особливо невеликий. Бажаючі відкрити підприємство мають надати компетентним органам більше 140 різних документів.

Костенко зазначив, що на галузі негативно впливає також відсутність державної фінансової підтримки та доступу до дешевого кредитування.

Крім того, держмонополія на виробництво спирту, з виноматеріалів робить неможливим переробку залишків, які не були використані підприємствами.

Костенко закликав малих і середніх виробників подати уряду консолідовані пропозиції щодо дерегуляції галузі і нагадав, що Мінагропрод ініціював скасування ліцензії на оптову торгівлю вином для тих виробників, які торгують вином, виготовленим з власної сировини. На сьогодні така річна ліцензія коштує 500 тисяч гривень.

Раніше, ЕП писали про те, що податок на оптовий продаж 500 тисяч гривень на рік і складна процедура отримання ліцензії на виробництво вина, не сприяє збільшенню кількості виробників терруальних вин.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: