Кабмін підвищив норми споживання газу для населення майже на половину

Середа, 24 лютого 2016, 16:37

Кабінет Міністрів підвищив норми споживання природного газу для домогосподарств без лічильників на 47%: громадяни, які використовують лише газову плиту, платитимуть за 4,4 кубометрів замість 3 кубометрів.

Відповідне рішення, на пропозицію міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, уряд ухвалив на засіданні в середу.

У той же час, Кабмін вирішив протягом двох тижнів підготувати нову методику, згідно з якою норми споживання розраховуватимуться окремо для різних регіонів - з урахуванням їх особливостей.

Крім цього, Кабмін вирішив скасувати свою базову постанову №619 від 1996 року - раніше норми коректувалися внесенням змін в нього.

Реклама:

Останні зміни 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу, це рішення було оскаржене в судах всіх інстанцій, і, за даними Демчишина, облгази планували з лютого нараховувати плату за нормою не 3, а 6 кубометрів для домогосподарств, які використовують тільки плиту.

"619 постанову ми скасовуємо, приймаємо нову... Приберемо предмет, який вони оскаржать... Облгази будуть задоволені", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів в квітні 2015 року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників.

Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують тільки газову плиту при наявності центрального опалення, становив 6 кубометрів/міс. на одну особу, то після зниження - 3 кубометри.

Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 кубометрів до 4,5 кубометра, а з плитою та водонагрівачем - з 18 до 9 кубометрів.

Вищий адміністративний суд України скасував постанову Кабінету міністрів №237 від 29 квітня 2015 року про подвійне зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників.

На думку суду, зниження нормативу споживання було проведено незаконно. За весь період, коли застосовувалася постанова Кабміну №237 (травень 2015 року - січень 2016 року), необхідно здійснити перерахунок з доплатою від населення.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!