"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ розширив доступ банків до рефінансування

Середа, 24 лютого 2016, 08:54

Нацбанк оптимізував інструменти управління ліквідністю банківської системи, зокрема, кредити овернайт, операції прямого репо та кредити рефінансування терміном до 90 днів, які надаються за допомогою проведення тендерів.

Про це йдеться у відповідних постановах регулятора.

Згідно із повідомленням, ці зміни дозволять банкам задовольняти свої короткострокові потреби у ліквідності.

Як зазначається, НБУ надав можливість використання механізму роловеру – надання банку кредиту для виконання раніше взятих зобов’язань. 

Реклама:

"Роловер можна буде застосовувати для погашення кредитів рефінансування та овернайт, заставою за якими були державні облігації України та депозитні сертифікати НБУ", - йдеться у повідомленні.

Крім того, розширено перелік цінних паперів, які Нацбанк приймає в якості застави за кредитами овернайт та операціями прямого репо. 

"Досі в цій якості за кредитами овернайт використовувалися лише облігації внутрішньої державної позики та депозитні сертифікати НБУ,а за операціями прямого репо - лише ОВДП. Водночас за кредитами рефінансування в якості застави можна було також надавати й облігації міжнародних фінансових організацій. Відтепер облігації міжнародних фінансових організацій приймаються і за кредитами овернайт та операціями прямого репо", - пояснили в НБУ.

Також, надано можливість збільшувати, зменшувати або проводити заміну застави за кредитами рефінансування.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: