Пивоварський: проблему транзиту з РФ вирішать найближчими днями

Вівторок, 23 лютого 2016, 12:30

Міністерство інфраструктури України сподівається, що питання транзитних перевезень і двосторонніх перевезень між Україною і РФ буде вирішено в найближчі день-два.

Про це заявив міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський, вийшовши до українських автоперевізників, які мітингували під будівлею міністерства, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Чекайте, що в ході завтрашнього засідання Кабміну можуть бути прийняті рішення, які дозволять вирішити цю проблему", – сказав він.

Міністр розповів, що було зроблено для зняття питання блокування найближчим часом і забезпечення безперебійного транзиту через територію України, РФ, Азії.

Реклама:

"Транзит не має обмежень. Україна – транзитна країна. З нашими європейськими партнерами ми практично завершили технічні консультації, з РФ технічні консультації завершені", – сказав Пивоварський.

Він також повідомив, що Росія і Польща минулого тижня домовилися про обмін квотами на автоперевезення.

Відповідаючи на питання журналістів, наскільки значні фінансові втрати для України від блокування транзиту, міністр інфраструктури зазначив, що такі втрати в даний час оцінити складно, додавши, що репутаційні втрати набагато більш великі.

Говорячи про можливі альтернативи існуючих транзитних напрямків, Пивоварський акцентував перспективність так званого нового "Шовкового шляху".

По завершенні виступу міністра перед автоперевізниками частина представників Асоціації міжнародних автомобільних перевізників на чолі з її керівником Леонідом Костюченком піднялися в кабінет міністра для подальшого обговорення проблеми. Інші перевізники розійшлися. Жодних інцидентів не сталося.

Як відомо, 15 лютого Україна призупинила транзитні переміщення вантажних автомобілів Російської Федерації територією України.

Рух вантажних транспортних засобів, зареєстрованих в Україні, на території Росії призупинили 14 лютого.

Наприкінці грудня 2015 року Кабмін у відповідь на запровадження Росією санкцій щодо України ввів заборону на ввезення деяких російських товарів.

1 січня 2016 року уряд РФ ввів обмеження на транзит через свою територію вантажів з України до Казахстану: вантажі мали слідувати через Білорусь і тільки через два пункти пропуску на кордоні Білорусі та РФ, і через три - на кордоні РФ і Казахстану.

У січні повідомлялося, що Україна не заборонятиме російський транзит через свою територію, аби не порушувати міжнародне торговельне законодавство.

У лютому повідомлялося, що Україна видала РФ дозволи на транзитне перевезення вантажів і нерегулярний транзит пасажирів автотранспортом. Аналогічні дозволи Україні на паритетних засадах надала Росія.

Україна вже опрацьовує "шовковий шлях" для доставки вантажів від кордону Євросоюзу до кордону Китаю в обхід території Росії. Однак він поки що дорожчийі довший за варіант через РФ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: