Міненерго пропонує забрати "Укргазвидобування" у "Нафтогазу"

Вівторок, 23 лютого 2016, 12:37

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує вивести ПАТ "Укргазвидобування" з управління НАК "Нафтогаз України" через побоювання втратити цей актив у разі програшу ВАТ "Газпром" у Стокгольмському арбітражі.

Про це йдеться у моделі реструктуризації НАК "Нафтогаз України", оприлюдненій на сайті Міненерговугілля.

"Стратегія міністерства полягає в роздержавленні ключових активів, що лише покращуватиме інвестиційну привабливість країни та сприятиме збільшенню ліквідності ринку", - йдеться у документі.

Як наголошується, державні пакети деяких активів або їх частина (наприклад, ПАТ "Укргазвидобування") можуть бути продані приватним інвесторам для залучення інвестицій в галузь.

Реклама:

"Ще одним ключовим аргументом, чому ПАТ "Укргазвидобування", не повинно залишитися в управлінні/власності "Нафтогазу", є відсутність чіткого розуміння розвитку ситуації з розглядом позову у Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо перегляду контрактів із ВАТ "Газпром" на транзит газу", - повідомляє прес-служба.

"У разі, якщо рішення суду буде постановлене не на користь НАК "Нафтогазу України" (зокрема, будуть присуджені багатомільярдні виплати), компанія ризикує втратою низки активів через відповідні позови кредиторів на забезпечення виконання рішення арбітражу", - зазначається у документі.

"Йдеться насамперед про ПАТ "Укргазвидобування", яке не захищене чинним законодавством забороною приватизації. Відтак, стратегія Міністерства полягає в тому, аби в будь-якому разі не допустити розвитку такого сценарію", - заявили в Міненерго.

Раніше голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв виступив за приватизацію "Укргазвидобування", проте повідомив, що вважає за доцільне виставляти її на продаж лише після квітня 2017 року, коли всі ціни на газ в країні буде виведено на ринковий рівень.

Коболєв також запропонував терміново розпочати створення нової юридичної особи у власності Фонду держмайна, щоб до завершення Стокгольмського арбітражу з ВАТ "Газпром" передати цій юрособі активи української ГТС.

Як відомо, "Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом" за контрактом про закупівлю газу до осені 2016 року, а за транзитним контрактом - у грудні 2016 року.

Нагадаємо, "Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: