"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Гонтаревої пояснили зменшення кількості системно важливих банків

Понеділок, 22 лютого 2016, 15:53

Зниження кількості системно важливих банків до трьох із семи є наслідком скорочення кредитування в країні, що викликало зменшення валюти балансу банків нижче за вимоги категорії системних.

Про це повідомила в. о. заступника глави Нацбанку Катерина Рожкова журналістам у Києві в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила що, системні банки визначаються на базі низки показників, і методику приналежності банку до системного було опрацьовано ще близько двох років тому за підтримки Міжнародного валютного фонду.

"Ми їх (кількість системних банків - Ред.) не обмежили, просто внаслідок того, що на сьогодні банки вже практично не кредитують, відбулися великі відтоки пасиву, тому банківські баланси просто скоротилися. У зв'язку з цим сьогодні за тією самою методикою до категорії системності потрапляють лише три банки", - пояснила Рожкова.

Реклама:

Як повідомлялося, НБУ в понеділок оприлюднив рішення комітету Центробанку з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем від 16 лютого, згідно з яким НБУ визначив системно важливими найбільший у країні "ПриватБанк", державний "Ощадбанк" та "Укрексімбанк".

Нацбанк зобов'язав системно важливі банки з 1 січня 2019 року дотримуватися нормативів миттєвої ліквідності (Н4) - не менше ніж 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20%.

Крім того, з 1 січня 2020 року системно важливий банк також має формувати буфер системної важливості, який розраховується від загального обсягу ризику згідно з інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні.

Банк належить до системно важливих, якщо його показник системної важливості вищий за розмір середньоарифметичного показника системної важливості відповідних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!