"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Олігарх Дерипаска прогнозує нафту по 18 і долар по 100 рублів

П'ятниця, 19 лютого 2016, 16:03

Вартість бареля нафти може опуститися і до 18 доларів, що призведе до зростання курсу долара до 100 рублів.

Про це заявив російський мільярдер, президент "Русала" Олег Дерипаска, передає РБК.

"Краще вже не буде. Потрібно зрозуміти, що структурне перевиробництво надовго, можемо побачити вартість нафти і в 18 доларів - не помремо і можемо побачити курс в 100 рублів - теж не помремо. Потрібно рухатися, розуміючи, що це буде", - заявив Дерипаска , виступаючи на Красноярському економічному форумі.

Говорячи про причини тяжкого становища російської економіки, бізнесмен назвав "основною проблемою" сильну її залежність від впливу зовнішніх факторів.

Реклама:

Він також вказав на негативний вплив корупції, відсутність в Росії якісного внутрішнього боргового ринку і проведену ЦБ грошово-кредитну політику.

Раніше Дерипаска вже критикував дії ЦБ, назвавши встановлені ставки "заборонними" і такими, що заважають "відпрацьовувати" втрати від девальвації. У січні 2016 року на Всесвітньому економічному форумі в Давосі бізнесмен заявив, що економічна політика Росії полягає в тому, щоб "не робити нічого".

Тоді ж президент "Русала" зазначив, що 2016 року це "останній рік, коли держава зможе підтримати виробника", а далі вже виробникам доведеться підтримувати державу, оскільки "грошей у бюджеті 2017 року немає ніяких".

На початку лютого 2016 року різкого падіння нафтових котирувань не виключив глава "Роснєфті" Ігор Сєчін. За його словами, через фінансових спекулянтів, які "не знають обмежень у вирішенні своїх чисто фінансових завдань", ціни на нафту можуть впасти до 10 доларів за барель.

Раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак в інтерв'ю РБК говорив, що ймовірність зниження цін до 10 доларів невелика.

"Ми не розглядаємо такі варіанти. Але я ще раз повторю, що короткостроково дно може бути будь-яким", - говорив він, прогнозуючи, що критична ситуація для російського бюджету настає при середньорічній ціні нафти в 5-15 доларів за барель, що є оцінкою собівартості видобутку нафти основних гравців російського ринку.

За даними аналітиків "ВТБ Капіталу", вже при падінні ціни на нафту до 20 доларів за барель курс долара може зрости до 96,3 рубля.

В ході торгів п'ятниці на біржі ICE вартість бареля Brent опускалася до 33,66 долара, що на 1,5% нижче рівня вчорашнього закриття. Курс долара на Московській біржі коливається в районі 76,5 рубля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: