"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іран пояснив, чому відмовився від замороження видобутку нафти

Четвер, 18 лютого 2016, 16:35

Іран вважає, що глобальної угоди про замороження рівня видобутку нафти буде недостатньо, щоб підняти ціни, оскільки на ринку зараз панує надлишок пропозиції.

Про це розповіли джерела Reuters в іранській нафтовій галузі Ірану, пише РБК.

"Проблема нафтового ринку - це перенасичення. Потрібно зробити що-небудь, аби позбутися від цих зайвих барелів", - сказав один зі співрозмовників агентства, знайомий із позицією іранської влади.

Він додав, що "заморожування з боку тих, хто видобуває по максимуму, не допоможе ринку".

Реклама:

Друге джерело заявило, що ідею про угоду слід обговорювати далі, але тоді, коли "країни, що збільшили видобуток (головним чином, Саудівська Аравія), знизять її, а Іран вийде на досанкційний рівень".

Як відомо, 16 лютого Росія, Саудівська Аравія, Катар і Венесуела оголосили про готовність заморозити видобуток нафти на січневому рівні, щоб стримати затоварення ринку і підняти ціни.

17 лютого, в Тегерані представники ОПЕК провели переговори з Іраном і Іраком, сподіваючись переконати їх приєднатися до угоди.

Іран в ході переговорів наполягав на тому, що йому потрібно повернути ринки, втрачені за час, коли він перебував під санкціями, і що його дії не позначаться на значно на надлишку нафти.

Протягом року Тегеран має намір збільшити експорт на 1 млн бар. у добу.

Міністр нафти Ірану Біджан Занганех після закінчення переговорів висловлювався дуже обережно, заявивши, що його країна підтримує ініціативу щодо заморожування видобутку в якості першого кроку до збалансування ринку і відновлення цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: