"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ЄБРР розповіли, в якому випадку інвестуватимуть в Україну

Середа, 17 лютого 2016, 20:52

Європейський банк реконструкції і розвитку продовжить активне інвестування в економіку України за умови злагодженої роботи трьох гілок влади, досягнення прогресу в реформах і політичної стабільності.

Про це повідомив керуючий директор ЄБРР по Східній Європі і Кавказу Френсіс Маліж журналістам в середу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"У 2015 році нами був досягнутий рубіж 1 млрд євро. Ми спробуємо, щоб у нас були аналогічні показники в цьому році. Це - наша "інвестиційна потужність", приблизно стільки ми можемо інвестувати в Україну, але успіх буде залежати від злагодженої роботи всіх гілок влади і наявності реформ ", - заявив Маліж.

"В іншому випадку навряд чи можна розраховувати на активну роботу. Це не означає, що банк збирається згортати свою діяльність, але обсяги, звичайно, від цього будуть страждати", - сказав він.

Реклама:

Разом з тим, за його словами, команда реформаторів в уряді при наявності бажання проводити реформи не володіє достатнім інструментарієм і важелями для їх реалізації.

"Для того щоб цей процес мав хоч скільки-небудь значимі результати, необхідно, щоб всі три гілки влади - президентська адміністрація, Кабінет міністрів і парламент - працювали разом", - заявив керуючий директор ЄБРР.

"З нашої точки зору, той факт, що уряд залишається працювати, в принципі, вселяє впевненість, що команда, націлена на реформи, отримає можливість йти шляхом цих реформ, які реалізуються в тісній співпраці з міжнародними фінансовими організаціями", - повідомив Маліж.

При цьому він додав, що успішність інвестицій ЄБРР в Україні в 2015 році була обумовлена низкою проведених реформ, які дозволили банку працювати по наміченим програмам як з приватним, так і з державним сектором.

Зокрема, Маліж зазначив наявність реформ в банківському секторі та енергетиці, особливо виділивши трансформацію НАК "Нафтогаз України".

При цьому він підкреслив принципово важливим для економіки України сектор сільського господарства, а також сектор інфраструктури.

"У цих галузях ЄБРР був активно представлений в 2015 році, планує працювати і надалі", - повідомив Маліж.

Згідно з оцінками ЄБРР на кінець 2015 року, зростання ВВП України в 2016 році становитиме 2%.

Як підкреслив Маліж, цей прогноз залишається актуальним до травня, а на початку травня буде представлений новий прогноз з урахуванням останніх подій в країні.

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції та розвитку в 2016 році прокредитує український аграрний сектор на 200 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: