В РФ хочуть перевести банківський сектор на російську криптографію

Середа, 17 лютого 2016, 09:37

ФСБ має намір перевести Національну систему платіжних карток і банківський сектор на російську криптографію.

Про це заявив представник служби Володимир Простов, пишуть "Ведомости".

На даний момент в процесингах, банкоматах і терміналах РФ використовуються іноземні криптографічні системи, а карти, в тому числі і "Мир", працюють за стандартом EMV.

Виходить, що доведеться ставити кілька криптографічних модулів, міркує співробітник департаменту безпеки великого банку: один – для російської платіжної системи, другий – для міжнародних, оскільки ті не працюють на російській криптографії.

Реклама:

Теоретично, вказує він, можна ставити один модуль, але тоді потрібно, щоб він був сертифікований не тільки ФСБ, але й міжнародними платіжними системами, а досягти цього буде складно.

Співробітник одного з вендорів вказує, що для роботи на російській криптографії не обов'язково вбудовувати апаратний модуль, це можна було б вирішити на рівні програмного забезпечення.

Він додає, що в Росії зараз нема кому виготовляти ці модулі, а якщо їх все ж доведеться міняти, то це будуть невиправдані витрати для банків (ціна одного модуля для банківського процесингу починається від 15 000, і в кожному треба поставити як мінімум три таких).

Крім процесингів "ми виходимо з пропозицією про запровадження російських криптографічних модулів в банкомати та платіжні термінали", розповідає Простов.

Правда, він визнав дефіцит розробників модулів для банкоматів та платіжних терміналів.

Обґрунтування того, що російська криптографія надійніша, зараз немає, говорить співробітник департаменту безпеки одного з банків.

Представник ФСБ розповів, що вже є графік впровадження російської криптографії, він узгоджений з Восьмим центром ФСБ і керівництвом Центробанку.

Заступник голови головного управління безпеки і захисту інформації ЦБ Артем Сичов розповів, що у відомстві отримали план. Терміни впровадження представник регулятора оцінив у 5-7 років. На думку Сичова, впровадження не стане дорогим для банків, оскільки обладнання буде змінюватися в міру виходу з ладу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!