В рамках ЗВТ з ЄС Україна створить інститут уповноваженого економічного оператора

Понеділок, 15 лютого 2016, 19:44

З початком дії зони вільної торгівлі з ЄС в Україні з’явиться інститут Уповноваженого економічного оператора (УЕО).

Як повідомляє прес-служба Кабміну, поява такого інституту дозволить спростити митні процедури та розпочати імплементацію Митного кодексу Європейського Союзу.

В уряді зазначають, що для створення інституту необхідно внести відповідні законодавчі зміни щодо митних процедур, які регламентуються двома законопроектами, що на сьогодні розробляє уряд. Мова йде про законопроекти "Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей)" та "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування операцій із ввезення на митну територію товарів Уповноваженими економічними операторами)".

"Запровадження інституту УЕО дозволить пришвидшити митні процедури, встановити новий формат взаємодії між митними органами та бізнесом", – відзначають в прес-службі КМУ.

Реклама:

Наразі запланованими змінами до законодавства передбачається, що підприємства, які хочуть отримати статус УЕО за певними параметрами, мають звертатися до митних органів.

"Статус уповноваженого економічного оператора надається шляхом видачі сертифіката, який визнається на всій митній території України", – додають в уряді.

Варто відзначити, що інститут УЕО є пріоритетом як для країн ЄС, так і для багатьох інших розвинених країн. Вперше він був впроваджений відповідно до Рамкових стандартів безпеки міжнародної торгівлі Всесвітньої митної організації, ухвалених у 2005 р.

На сьогодні УЕО діють в усіх 28 країнах ЄС, США, Швейцарії, Норвегії, Японії, США, Китаї та ін. Зокрема, в ЄС загалом діє понад 13 тис. операторів, у США – майже 11 тис.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!