"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" звинуватив Нафтогаз у "несанкціонованому осіданні" газу

Понеділок, 15 лютого 2016, 18:12

Російський "Газпром" вперше з часів транзитних криз 2006 і 2009 років звинуватив НАК "Нафтогаз України" в "несанкціонованому осіданні газу" на території України.

Цю заяву "Газпром" направив в арбітраж в Стокгольмі в рамках ініційованої українською стороною справи про перегляд контракту на транзит.

"Нафтогаз" 13 жовтня 2014 року звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з вимогами: передати контракт на транзит від НАК "Нафтогаз України" до ПАТ "Укртрансгаз", адаптувати його відповідно до вимог ЄС; виплатити компенсацію за зниження прокачування.

Спочатку сума вимог була 6,2 млрд доларів, потім вона зросла до 11-16 млрд доларів.

Реклама:

"16 жовтня 2015 року ВАТ "Газпром" подало в арбітраж відгук на позов НАК "Нафтогаз України" і документи в обгрунтування своєї позиції, пред'явивши до "Нафтогазу" зустрічну вимогу про оплату обсягів газу на суму 5,861 млн доларів, які несанкціоновано осіли на території України", - йдеться в звіті.

Як зазначається, усні слухання у справі заплановані на кінець вересня 2016 року, винесення рішення арбітрами планується до кінця січня 2017 році.

Як відомо, "Нафтогаз" очікує рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Газпромом" за контрактом про закупівлю газу до осені 2016 року, а за транзитним контрактом - у грудні 2016 року.

Нагадаємо, "Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: