"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС підтримав Україну у скасуванні мінімальних цін на цигарки

Понеділок, 15 лютого 2016, 13:58

Представництво Європейського Союзу надіслало пояснення щодо позиції ЄС у питанні скасування Україною мінімальних цін на сигарети.

Про це йдеться у листі, отриманому "Європейською правдою" від Представництва ЄС в Україні.

У нових поясненнях ЄС наголошує, що "встановлення мінімальних цін на сигарети суперечить зобов’язанням України у рамках глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі".

Це зобов’язання походить з Директиви 2011/64/EU від 21 червня 2011 року про структуру і ставки акцизів щодо промислово виготовленого тютюну, що застосовується по всьому ЄС.

Реклама:

При цьому Україна має право вільно вводити мінімальний акцизний збір на тютюнові вироби, включаючи сигарети, задля охорони громадського здоров’я та підвищення податкових надходжень.

Однак у Представництві уточнюють – "варто пам’ятати, що мінімальний акцизний збір – це не одне й те саме, що мінімальна ціна; це – два різні інструменти".

Нагадаємо, 11 лютого Кабмін ухвалив рішення рекомендувати Верховній раді внести зміни в Податковий кодекс, відмовившись від мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на сигарети, а замість цього підвищити адвалорну ставку з 12 до 15%. "Запровадження МРЦ суперечить директиві ЄС", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Пізніше у Представництві ЄС заявили, що встановлення мінімальних цін на сигарети є можливим, якщо це необхідно з точки зору громадського здоров'я. Зараз ця позиція була скорегована.

У Представництві також відзначають, що минулого тижня цю позицію Євросоюзу було донесено українській владі, зокрема й Міністерству фінансів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: