"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американці заблокували домен Forbes.ua "антивандальним пристроєм"

Четвер, 11 лютого 2016, 11:25

Домен українського видання Forbes – forbes.ua, який нещодавно був розблокований чернівецьким судом, знову недоступний.

При спробі відкрити цю адресу користувач отримує різний результат в залежності від пристрою та інтернет-провайдера. У частині випадків відбудеться переадресація на запасний домен другого рівня forbes.net.ua, а у частині користувач побачить повідомлення про захист домену за допомогою системи MarkMonitor.

MarkMonitor – це онлайн-сервіс інтернет-гіганта Thompson Reuters, призначений для захисту торгових марок в інтернеті. "Великі бренди довіряють нам у питанні боротьби з підробками і піратством онлайн", – сказано на сайті сервісу.

 При спробі зайти на forbes.ua частина користувачів отримують таке сповіщення

Домен forbes.ua був зареєстрований в інтересах "Українського медіахолдингу", до складу якого входить український Forbes, в реєстраторі Imena.ua.

Реклама:

У коментарі "Українській правді" власник компанії Imena.ua Олександр Ольшанський пояснив, що нинішнє блокування за допомогою системи MarkMonitor було здійснене американцями незалежно від українського реєстратора.

"Фактично, якщо вони (американці) власник, у них залишається вся повнота влади", – додав він.

В Україні отримати право на реєстрацію домену рівня .ua можна лиш за наявності прав на відповідну торгову марку.

Влітку 2015 року стало відомо, що американський видавничий дім Forbes позбавив "Український медіахолдинг" права використовувати бренд Forbes, оскільки власник компанії Сергій Курченко перебуває під санкціями США. Однак журнал продовжує видаватися досі.

Сайт видання влітку переїхав з домену forbes.ua на forbes.net.ua, однак в груднісуд Чернівців зобов'язав Imena.ua повернути "Українському медіахолдингу" доступ до forbes.ua, що і було зроблено. Це судове рішення було прийняте без участі американської сторони.

"Нам принесли рішення суду і в ньому було написано, що ми повинні відновити доступ до домену forbes.ua. Ми відновили, але для нас це була досить велика несподіванка", – пояснив Ольшанський.

При цьому він додав, що рішення чернівецького суду було "половинчатим і не до кінця зрозумілим", оскільки у ньому не враховувалася позиція американського Forbes як власника торгової марки.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: